Δεξιότητες

Online Συναντήσεις με Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εργαστήρια από την Υπηρεσία Καθοδήγησης Καριέρας

Αυτή την περίοδο, βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, η οποία επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, ανάμεσά τους το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Η ζωή όμως συνεχίζεται και πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και το κυριότερο; Παρόλες τις αλλαγές, τις νέες συνθήκες και την κατάσταση που βιώνουμε, εξακολουθούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον! Εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε, να προγραμματίσουμε, να σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Μένουμε όλοι προσηλωμένοι στον στόχο μας!

Γι’ αυτό και η Υπηρεσία Καθοδήγησης Καριέρας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω του Covid-19 και θέλοντας να συνεχίσει να συμβάλλει στη σωστή καθοδήγηση των νέων για να προετοιμαστούν για το μέλλον τους και να τους βοηθήσει να μείνουν εστιασμένοι στον στόχο τους συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της, ηλεκτρονικά.

Η Υπηρεσία Καθοδήγησης Καριέρας συνεχίζει να βοηθά και να συμβουλεύει στη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους κατεύθυνσης μέσω online ατομικών συναντήσεων και ομαδικών εργαστηρίων.

Όσον αφορά τα online ατομικά ραντεβού συμβουλευτικής και καθοδήγησης, οι ενδιαφερόμενοι (μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, στρατιώτες) μπορούν να διευθετήσουν ηλεκτρονικό ραντεβού με έναν εκ των συμβούλων μας στον Παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77772757.

Τα  online ομαδικά εργαστήρια έχουν στόχο να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες, τόσο στην κατάλληλη προετοιμασία για συνέχιση των σπουδών τους, εξεύρεση εργασίας ή επαγγελματικής ανέλιξης, όσο και στην αντίληψη, κατανόηση και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Τα εργαστήρια ομαδικών τηλεδιασκέψεων θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στα online εργαστήρια ΕΔΩ.

Δεξιότητες: από τη θεωρία στην πράξη»

Κάθετες και Οριζόντιες Δεξιότητες: αναγνώριση και καταγραφή των δικών μου δεξιοτήτων Πώς ενισχύω τις δεξιότητες μου μέσα από τη διαφοροποιημένη μας καθημερινότητα μου, Πώς μεταφράζεται η διαχείριση της νέας καθημερινότητας σε δεξιότητες

«Βιογραφικό: Ένα εργαλείο για «διαφήμιση» του εαυτού σου» Τεχνικές για δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού σημειώματος. Το βιογραφικό σημείωμα ως το εισιτήριο για τη συνέντευξη εργασίας και την εργοδότηση. Πώς προβάλλω τη μοναδικότητα και τα δυνατά μου σημεία. Πώς παρουσιάζω τις δεξιότητες/ικανότητες και την προσωπικότητας μου. Πώς προσαρμόζω το βιογραφικό ανάλογα με το σκοπό (μεταπτυχιακό, θέση εργασίας κτλ).

«Συνέντευξη εργασίας: πώς θα κερδίσω τις εντυπώσεις» Πώς θα παρουσιάσω τον εαυτό μου πιο αποτελεσματικά έτσι ώστε να ξεχωρίσω; Τι παρατηρούν οι εργοδότες στους υποψήφιους; Πώς θα προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη εργασίας; Ποιες είναι οι πιθανές παγίδες που μπορεί προκύψουν;

«Μεταπτυχιακές Σπουδές: Γιατί; Πού; Πώς;» Ποια τα κριτήρια για μια  επιτυχημένη επιλογή; Πώς θα  βοηθήσει την καριέρα μου; Τι αναζητώ από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Πως χτίζω σωστά ένα επιτυχημένο Personal Statement; Σε τι χρησιμεύει το Βιογραφικό Σημείωμα και τι πρέπει να περιλαμβάνει; Ποια η διαδικασία αίτησης; Από ποιους φορείς πρέπει να υπάρχει αναγνώριση για το πρόγραμμα το οποίο θα επιλέξω;

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν οργανώνετε ένα Οnline Μeeting

Οι ιδιόμορφες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του COVID-19, oι οποίες απαιτούν αυτοδιάθεση και τηλεργασία, αποτέλεσαν πρόκληση για τις διάφορες υποστηρικτικές δομές των νέων στην Ευρώπη, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση του προσανατολισμού τους. Οι συνεργάτες μας λαμβάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους πρόσωπο με πρόσωπο διαδικτυακά και οργανώνουν ουσιαστικές εκδηλώσεις, συναντήσεις και υπηρεσίες καθοδήγησης. Για να υποστηρίξουμε τα πιο πάνω, ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο που μοιραζόμαστε τώρα μαζί σας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν κατά την οργάνωση των δραστηριοτήτων και συναντήσεων σας μέσω διαδικτύου.

Η οργάνωση μεγάλων διαδικτυακών συναντήσεων(online meetings) μπορεί να είναι μια νέα εμπειρία για εσάς, αλλά μη φοβάστε, όπως και στις περισσότερες συζητήσεις, πρέπει να υπάρχει μια δομή, ένας στόχος και η απλούστευση του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ατζέντα στη συνάντησή σας και ξέρετε ποιος είναι ο σκοπός σας, εάν θέλετε να ενημερώσετε, να συμβουλευτείτε, να συζητήσετε ή να συνεργαστείτε. Όταν πρόκειται για μια συζήτηση, φροντίστε να συζητήσετε ένα θέμα κάθε φορά για να τους κρατήσετε όλους στη συζήτηση. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το πούμε από το να γίνει. Υπάρχουν μερικές δημιουργικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν στη διάρθρωση της συνομιλίας σας, τα σχόλια που θα λάβετε και ταυτόχρονα τα οπτικά αποτελέσματα που θα συνοψίζεται. Εργαλεία όπως προγράμματα συνεργατικής επεξεργασίας κειμένου (Google Docs, Microsoft Teams), Padlet ή αν είστε πραγματικά έτοιμοι για αυτό, ο εικονικός πίνακας Miro, όλοι εργάζονται για να σας υποστηρίξουν στην απεικόνιση της συνομιλίας σας. Όλα αυτά τα εργαλεία μπορούν να είναι προσβάσιμα από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνάντησης και μπορείτε να επιλέξετε αν θα τους επιτρέψετε να επεξεργαστούν, να σχολιάσουν ή μόνο να βλέπουν. Έχοντας τα πάντα οπτικά και συνοψισμένα, είναι ευκολότερο για όλους να ακολουθήσουν, ακόμα και για αυτούς που καθυστέρησαν να εισέλθουν.

Να έχετε μια ομάδα ανθρώπων για να οργανώσετε τη συνάντηση – να διαιρέσετε τα καθήκοντα όπως Συντονιστής της συνάντησης, Συντονιστής για τα σχόλια, Τεχνική βοήθεια για παρουσιάσεις και διαχείριση εικονικών εργαλείων. Αυτό θα διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους!

Προτείνετε βασικούς κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες – στείλτε τους κανόνες πριν από τη συνάντηση σας και τοποθετήστε τους στο μέρος της συνομιλίας για να το δείτε όλοι.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Αποφασίστε για μια διαδικασία για το πώς να “σηκώσετε το χέρι σας”. Ορισμένα εργαλεία συσκέψεων, όπως το Zoom, έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις λειτουργίες μετριοπάθειας.
  • Πάντα να δηλώνετε το όνομά σας πριν μιλήσετε.
  • Μιλήστε δυνατά και σαφώς, αλλά παραμείνετε σιωπηλά αν δεν μιλάτε.
  • Σέβεται ο ένας στον άλλο σε αυτό το πεδίο κλήσης και σχολιασμού.

Διατηρήστε συναντήσεις λιγότερο από μία ώρα αν είναι δυνατόν. Πολλές σύντομες συναντήσεις είναι γενικά καλύτερες από μία μακράς διάρκειας. Εάν χρειάζεται να έχετε μια μακράς διάρκειας, φροντίστε να συμπεριλάβετε και διαλείμματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ορατό χρονοδιακόπτη για διαλείμματα, αλλά και για συζητήσεις ή παρεμβάσεις. Η Google προσφέρει έναν χρονομετρητή αντίστροφης μέτρησης μέσω του προγράμματος περιήγησης, αλλά εάν θέλετε να εμπλουτίσετε τα διαλείμματα σας, μπορείτε να ψάξετε ένα τραγούδι στο YouTube ή να δημιουργήσετε το δικό σας.

Κρατώντας το ακροατήριο συγκεντρωμένο και ενεργό δεν χρειάζεται πάντα να απαιτούνται δύσκολες διαδικασίες. Υποστηρίξτε την παρέμβασή σας με διαφάνειες ή βίντεο και δώστε χρόνο για συνομιλίες, Ερωητήσεις & Απαντήσεις και οι συζητήσεις σας συχνά εκτιμούνται. Εάν θέλετε να πάρετε τη συζήτηση σας σε ένα άλλο επίπεδο, μπορείτε πάντα να εμπλέξετε παιχνιδοποίηση. Προσθέστε κουίζ, ένα παιχνίδι Σωστο ή Λάθος, Bingo ή ίσως κάποιους Μύθους στην παρουσίασή σας. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να σας υποστηρίξουν, όπως το Kahoot! Mentimeter και Slido.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ζητήσετε τη συμβολή των συμμετεχόντων σας, φυσικά, έχετε και το πεδίο σχολίων και μπορείτε να οργανώσετε μια λίστα ομιλητών, αλλά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο την εμπλοκή. Δημιουργήστε μια δημοσκόπηση με ερωτήσεις, χρησιμοποιήστε μια λειτουργία σύννεφο λέξης ή οργανώστε ένα brainstorming. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη μεθοδολογία που υποστηρίζει τον στόχο σας και το μέγεθος της ομάδας σας. Για να σας υποστηρίξουμε υπάρχουν πολλά εικονικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εδώ είναι μια πρόταση μερικών:

Είναι ωραίο να συζητάμε μεταξύ μας αλλά μερικές φορές η συμμετοχή εμπειρογνώμονων ή συνεργάτων ή εκείνους που έχουν μια προσωπική εμπειρία να μοιραστούν, μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική της συζήτησης μας. Κάνετε ένα πάνελ στην τηλεδιάσκεψη σας, καλέστε έναν φιλοξενούμενο στο Facebook Live ή προσκαλέστε τους ως φίλους στο Instagram Live και μπορείτε να χωρίσετε την οθόνη σας για να σας βλέπουν οι θεατές σας.

Ο καθένας χρειάζεται καθημερινά μια δραστηριότητα που θα του δώσει ενέργεια ή μια δραστηριότητα για να σπάσει ο πάγος μεταξύ των συνομιλητών. Συμπεριλάβετε ένα Icebreaker όπου θεωρείτε κατάλληλο. Εδώ είναι μια λίστα με Icebreakers για online συναντήσεις.

Μην ξεχάσετε να αξιολογήσετε – ρωτήστε τους συμμετέχοντες για τα σχόλιά τους ώστε να μπορέσετε να βελτιώσετε την επόμενη συνάντηση. Και να θυμάστε, μόνο και μόνο επειδή η οπτική σας συζήτηση τελείωσε, δεν σημαίνει ότι η η επαφή με τους συμμετέχοντές σας θα πρέπει να τελειώσει. Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα ενημερώνει το κοινό σας, πώς θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας περαιτέρω.

Βασικά, παραμείνετε ήρεμοι, αλλά προετοιμαστείτε για προκλήσεις. Να έχετε σχέδια δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για τις δραστηριότητες, τα εργαλεία, το χρονοδιάγραμμα και τους πίνακες σας.