Στεκόμαστε Μαζί: Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού

«Στεκόμαστε Μαζί» ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Σε αυτήν τη συνέργεια μεταξύ του Οργανισμού Νεολαίας με το Πανεπιστημίου Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και άλλους φορείς, κανείς δεν μένει πίσω. Όλοι και όλες έχουν ρόλο και συμμετέχουν ενεργά για την πρόληψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού για τρεις διαδοχικές σχολικές χρονιές από το 2023 μέχρι και το 2026.

Το «Στεκόμαστε Μαζί» είναι ένα σύνολο επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων πρόληψης που αφορούν το σχολικό εκφοβισμό. Οι δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας των γονέων και των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική κατανόηση του φαινομένου και των επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα προσφέρει ψυχοεκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα Πολύκεντρα Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε όλη την Κύπρο.

Εκφοβισμός ορίζεται η κατ’ εξακολούθηση και εκ προθέσεως ασκούμενη σκληρή και επιθετική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων προς ένα άτομο δέκτη, σε σχολικό ή άλλο χώρο, η οποία γίνεται στην παρουσίαση ξεκάθαρης ανισορροπίας δυνάμεων και προκαλεί ψυχολογική ή σωματική βλάβη (Olweus, 1993). Τα άτομα που εκδηλώνουν αυτές τις βίαιες συμπεριφορές ορίζονται ως «θύτες», ενώ οι δέκτες αυτών των συμπεριφορών ορίζονται ως «θύματα». Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει σε αυτό το φαινόμενο και η ομάδα των ατόμων «παρατηρητών» που δεν εμπλέκονται ενεργά, και ταυτόχρονα είναι μάρτυρες του φαινομένου.  Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές, μπορεί να είναι σωματικός (π.χ., χρήση φυσικής δύναμης και σωματικής βίας με σκοπό τον τραυματισμό του άλλου ατόμου), λεκτικός (π.χ., χρήση απειλών ή υβριστικών και προσβλητικών αναφορών), ή σχεσιακός (π.χ., διάδοχη ψευδών ή και επιβλαβών φημών για το άτομο με στόχο την κοινωνική του απομόνωση και τον αποκλεισμό του από κοινωνικές ομάδες). Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται κατά πρόσωπο ή μέσω του διαδικτύου. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αναφέρεται στην εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς μέσω οποιοδήποτε ηλεκτρονικού μέσου (π.χ., μηνύματα ή κλήσεις , εικόνες ή βίντεο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Ο πρώτος πυλώνας του έργου αφορά πακέτο δράσεων για ολόκληρη τη σχολική μονάδα (Μέση Εκπαίδευση – Γυμνάσια). Η αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεων αυτών προϋποθέτει την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και υποστήριξης με τη διευθυντική ομάδα της κάθε σχολικής μονάδας και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για τον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού. Πιο συγκεκριμένα, στόχος των δράσεων είναι η προώθηση μια ενιαίες πολιτικής πρόληψης του φαινομένου με την άμεση εμπλοκή του συνόλου των εκπαιδευτικών, των μαθητών/μαθητριών και των γονέων/κηδεμόνων. Βασικές παράμετροι των 6-8 βιωματικών εργαστηρίων που προσφέρονται στο πλαίσιο των δράσεων είναι: η κατανόηση του φαινομένου, η διαχείριση της έννοιας της διαφορετικότητας, και η ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση.

Ο δεύτερος πυλώνας δράσεων του προγράμματος «Στεκόμαστε Μαζί» αφορά την κοινότητα. Το πρόγραμμα προσφέρει ψυχοεκπαίδευση γονέων/κηδεμόνων και νέων σε συνεργασία με τα Πολυκέντρα Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε όλη την Κύπρο. Οι δράσεις αυτές έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και την πιο αποτελεσματική κατανόηση του φαινομένου και των επιπτώσεων του εκφοβισμού με στόχο την πρόληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Γλυκερία Καλαμάτα, Λειτουργό Νεολαίας και Συντονίστρια του Προγράμματος στο τηλέφωνο 22402614 και στο email [email protected]