Υπόμνημα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σχετικά με την καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών

Posted by: Stelios Papapetrou
Category: Νέα/Ανακοινώσεις

 

Το κάτω υπόνημα παραδόθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 έτη για το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές:

Η μείωση της ηλικίας ψήφου αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία ενδυνάμωσης των νέων.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή του τόπου μας, υποστηρίζει την πρόταση για μείωση της ηλικίας ψήφου στα 17 έτη, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν παράλληλα προγράμματα εκπαίδευσης των νέων για τη διαδικασία και τις ευθύνες της ψήφου.

Με τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τα 17 τους, οι νέοι θα αναπτύξουν νωρίτερα την αίσθηση πολιτικής συνείδησης και ευθύνης. Η ψήφος δίνει την ευκαιρία στους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων και να αισθάνονται συμμέτοχοι στο μέλλον της χώρας τους, ενισχύοντας την αφοσίωσή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η επιτυχία όμως αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή πολιτικής εκπαίδευσης. Προτείνουμε ανάπτυξη προγραμμάτων που θα εξηγούν τη σημασία της ψήφου, τις λειτουργίες των θεσμών και τους ρόλους των πολιτικών οργάνων. Αυτά τα προγράμματα  πρέπει να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του σχολείου σίγουρα όμως ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει και η άτυπη – μη τυπική εκπαίδευση.

Πολύ σημαντική παράμετρος για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων στη διαδικασία της ψήφου, είναι να δημιουργηθούν απλές και αυτόματες διαδικασίες εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο. Με την αυτόματη εγγραφή με τη συμπλήρωση του 17ου έτους, θα παρακάμψουμε περιττές διαδικασίες και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι νέοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους απωθούν από την εγγραφή στους καταλόγους.

Πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει την ηλικία των 17 ετών για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση και εκπαίδευση των νέων. Η εμπειρία τους καταδεικνύει ότι όταν οι νέοι πολίτες λαμβάνουν έγκαιρη εκπαίδευση και υποστήριξη, επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εκλογικές διαδικασίες και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.  Κάποια παραδείγματα είναι  η Ελλάδα(μετά από τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας το 2019), η Αυστρία που η ηλικία ψήφου είναι τα 16, (αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χαμηλής ηλικίας ψήφου στην Ευρώπη), η Σκωτία (τοπικές εκλογές και δημοψηφίσματα, οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 16).

Συμπερασματικά

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου υποστηρίζει την πρόταση της καθιέρωσης του δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών, με τη συνοδεία ενός καλά δομημένου συστήματος εκπαίδευσης και αυτόματης εγγραφής. Με αυτόν τον τρόπο, η κοινωνία θα υποστηρίξει τους νέους να αναλάβουν τη θέση τους ως ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες, που συνεισφέρουν στο κοινό καλό με υπευθυνότητα και γνώση.