Με στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας υλοποιούν το πρόγραμμα “Ξέρω τι Ζητάω”.
Με στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας υλοποιούν το πρόγραμμα “Ξέρω τι Ζητάω”.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω», έχει σχεδιαστεί για εφήβους ηλικίας 12-14 ετών καθώς και τους γονείς τους, με στόχο την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης. Βασίζεται στην προσέγγιση της εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής και έχει υιοθετηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μελέτης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης. Το Eu-Dap (European Drug Addiction prevention trial) υλοποιήθηκε αρχικά από εννέα συνεργαζόμενους φορείς, έξι διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης των Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ -ΕΠΙΨΥ) και την ΠΥΞΙΔΑ.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, και η βελτίωση δεξιοτήτων ζωής, προσφέροντας εκπαίδευση σε θέματα κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, και διαχείρισης συναισθημάτων, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου.
Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι 12 συναντήσεις σε σχολικό χρόνο και αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες καθώς ευαισθητοποιεί σχετικά με τις κοινωνικές επιρροές. Υλοποιείται από πιστοποιημένους συμβούλους πρόληψης ή/και εξαρτήσεων, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών.
Με τη συμμετοχή σχολείων όπως το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, το Λανίτειο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Λευκάρων, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και το Γυμνάσιο Πολεμίου, το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των νέων με δεξιότητες που θα τους εξοπλίσουν για τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους.
Ομάδα στόχος: έφηβοι 12 μέχρι 14 χρονών. Γιατί η ηλικία έναρξης αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της εξάρτησης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η χρήση τόσο πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά. Και στην ηλικία αυτή παρατηρείτε η έναρξη της πειραματικής χρήσης.
Ενδιάμεσες ομάδες στόχος: Γονείς και Κηδεμόνες
Σκοπός παρέμβασης για έφηβους: Πρόληψη και καθυστέρηση της έναρξης της χρήσης και της μετάβασης από την πειραματική στη συστηματική χρήση.
Γενικοί στόχοι:
Ειδικοί στόχοι: Ενίσχυση Ψυχικής Ανθεκτικότητας, Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Ζωής (κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, δημιουργική σκέψη, αποτελεσματική επικοινωνία, δεξιότητες διαπροσωπικών σχέσεων, αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, διαχείριση συναισθημάτων), Ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου.
Σκοπός παρέμβασης για Γονείς:
Να συνειδητοποιήσουν οι γονείς τους οικογενειακούς παράγοντες που μπορεί να ωθήσουν τα παιδιά τους στη χρήση ουσιών στην πρώιμη εφηβεία ή να τα προφυλάξουν από αυτήν.
Να τα ενθαρρύνουν να υιοθετήσουν ένα τρόπο διαπαιδαγώγησης που θα εμπνέει σεβασμό και ενθάρρυνση των προσπαθειών του έφηβου να αποκτήσει αυτονομία και ανεξαρτησία.
Ειδικοί στόχοι για γονείς:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Αντώνη Φαρμακά, Νοσηλευτικό Λειτουργό Α΄ και Επιστημονικό Συντονιστή του Προγράμματος στο τηλέφωνο 96023644