Παρουσίαση των εργασιών του Θερινού Εργαστηρίου “FABRITOPIA”

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση των εργασιών του Θερινού Εργαστηρίου 2018, με τίτλο “FABRITOPIA”. Το Εργαστήρι πραγματοποιήθηκε από 2 – 13 Ιουλίου στον χώρο του νέου προγράμματος του Οργανισμού Νεολαίας «Youth Makerspace Larnaka» στη Λάρνακα.

Το Θερινό Εργαστήρι Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου διοργανώνεται ετησίως εκ’ περιτροπής, από όλα τα Αρχιτεκτονικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός. Η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία σε αριθμό Κυπρίων Φοιτητών και νέων Αρχιτεκτόνων, που φοιτούν ή εργάζονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό, να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου είχαν την δυνατότητα να εμπλακούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, που αρχίζει από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, την επεξεργασία ψηφιακών μέσων σχεδιασμού και αναπαράστασης, τη διαχείριση υλικότητας και ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση της τελικής κατασκευής στον χώρο που επιλέχθηκε.

Το Θερινό Εργαστήρι 2018 είχε ως στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός φυσικού πρωτότυπου σε πραγματική κλίμακα με την ουσιαστική ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε ένα ολιστικό πλαίσιο διαδικασίας αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευής. Οι φοιτητές αρχιτεκτονικής που συμμετείχαν στο δεκαπενθήμερο αυτό εργαστήρι εφάρμοσαν μια ενοποιημένη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης της αρχιτεκτονικής ιδέας, η οποία βασίζεται σε αρχές υπολογιστικού σχεδιασμού (computational design) και ρομποτικής κατασκευής (robotic fabrication). Παράλληλα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου αξιοποιήθηκε η προσφερόμενη τεχνολογία του Youth Makerspace, η οποία αναφέρεται σε μηχανισμούς ψηφιακής κατασκευής (digital fabrication – 3D printers, laser cutters, etc.), ρομποτικής (robotics – Drones, Arduino, internet of things – IoT, etc.) και εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – Oculus rift).

Προσκαλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για θέματα τεχνολογίας, σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής, κατασκευών και όχι μόνο, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 07.00 το απόγευμα στο χώρο του Youth Makerspace Larnaka (πρώην οικεία Επάρχου), το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφ. Γρίβα Διγενή 1 στη Λάρνακα, για τα αποκαλυπτήρια του έργου που παράχθηκε κατά τη διάρκεια του Θερινού και για να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα με μουσική, ποτό και εδέσματα.