Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ Νεολαίας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Ευρω-Μεσογειακού Φόρουμ Νεολαίας (Euromed Youth Forum), το οποίο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον Δήμο Λάρνακας, το Europe Direct, καθώς και τις Εθνικές Υπηρεσίες Νεολαίας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

ο Φόρουμ διεξήχθη στο Lordos Beach Hotel στη Λάρνακα, από τις 18 μέχρι 22 Απριλίου 2018, παρουσία 60 νεών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου καθώς και 70 μαθητών Γυμνασίων από όλη την της Κύπρο, με κύριο θέμα «Βιώσιμη Συμμετοχή και Ενεργός Πολιτότητα». 

Στόχος ήταν η καλύτερη κατανόηση της συμμετοχής και της ενεργού πολιτότητας των νέων από τις συγκεκριμένες χώρες, καθώς και η κινητοποίησή τους ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στον σημαντικότατο γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ το Φόρουμ αποτέλεσε και μία πρωτοβουλία, για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου.

Σε δήλωση του κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε λοιπόν, φιλόδοξες-δημιουργικές πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση και προώθηση όλων των αναγκαίων μηχανισμών, ώστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων, αλλά και η φωνή τους, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να συνεκτιμώνται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε τομέα πολιτικής του κράτους».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, δήλωσε: «Με αφορμή το θέμα του Φόρουμ, η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων, καθώς και η καλλιέργεια αισθημάτων κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς, είναι σήμερα κυρίαρχος στόχος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας».

Τέλος, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά με αυτή τη θεματική και σε αυτό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής.