Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Εθνικής Συνόδου Νέων με θέμα: «Challenge your future: Δεξιότητες, Τάσεις, Ευκαιρίες»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Εθνικής Συνόδου Νέων με θέμα: «Challenge your future: Δεξιότητες, Τάσεις, Ευκαιρίες»

 

Με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων που επηρεάζουν τους νέους, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες της 3ης Εθνικής Συνόδου Νέων, που διοργάνωσε ο  Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

 

Με θέμα «Challenge your future: Δεξιότητες, Τάσεις, Ευκαιρίες», η ατζέντα της Συνόδου περιλάμβανε συζητήσεις που σχετίζονται με τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όσον αφορά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το θέμα ανέπτυξε η κα Michaela Horvathova (Education & Skills for Digital Age Expert), ενώ οι νέοι που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις, αλλά και να διαμορφώσουν προτάσεις προς την πολιτεία στις ακόλουθες θεματικές: Γνώσεις, Δεξιότητες, Χαρακτήρας, Μάθηση.

 

Στόχος του ΟΝΕΚ, είναι να συνθέσει ένα έγγραφο πολιτικής που θα περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις και απόψεις των νέων, το οποίο θα προωθηθεί στη συνέχεια σε φορείς χάραξης πολιτικής και άλλα αρμόδια όργανα που μπορούν να υποστηρίξουν τους νέους, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

 

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, έλαβε χώρα σεμινάριο που απευθυνόταν σε Φορείς Χάραξης Πολιτικής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της παιδείας με θέμα: «FourDimensional Education: Knowledge, Skills, Character, MetaLearning».

 

Μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο παρευρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος ανέφερε: «Η θέρμη και ο ενθουσιασμός απέδειξαν ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να είναι παράγοντες θετικής αλλαγής στον τόπο μας».

 

 

 

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε ότι: «Η τεχνολογική επανάσταση επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μετασχηματίζει τον κόσμο της εργασίας, οδηγεί σε νέες κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις. Σε αυτή τη Σύνοδο θέλουμε να συζητήσουμε με τους νέους τα πορίσματα των ερευνών μας, αλλά και να καταγράψουμε τις δικές τους ιδέες για το ποιες γνώσεις, ποιες δεξιότητες και ποιες αξίες είναι αναγκαίες για αυτόν τον προκλητικό κόσμο που είναι ήδη εδώ».

 

Τέλος, αναφέρεται ότι η Σύνοδος τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εντάσσεται στη βασική αρχή της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, για συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν.