Νέα εποχή για την ενδυνάμωση της νεολαίας μας

Posted by: netinfo
Category: Νέα/Ανακοινώσεις

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη, 13 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, η εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) με τίτλο «Νεολαία με Προοπτική: 3 σύγχρονες προτάσεις», παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, αξιωματούχων του κράτους, οργανωμένων συνόλων νεολαίας και πλήθους κόσμου.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας, Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε ότι «Παρουσιάζουμε τρεις δέσμες νέων προγραμμάτων που διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων της Κύπρου. Πρόκειται για προγράμματα και δομές που δίνουν τα εφόδια στους νέους μας να γίνουν πιο ευρηματικοί, πιο δημιουργικοί, να καινοτομούν και να εξελίσσονται. Καλλιεργώντας αυτά τα χαρακτηριστικά στη νέα γενιά οι ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο αυξάνονται».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία και κατά τη διάρκεια της ανακοινώθηκε μια δέσμη προγραμμάτων και έργων που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια των κρίσιμων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως είναι η ανάπτυξη της κριτικής και αναλυτικής σκέψης, η δημιουργικότητα, η περιέργεια για καινούργια πράγματα και η ανάληψη πρωτοβουλιών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 3 νέα προγράμματα του Οργανισμού που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση, προστίθενται στο ήδη ευρύ φάσμα προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΝΕΚ και  περιλαμβάνουν τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Νεολαίας, την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων με περιεχόμενο και φιλοσοφία STEAM, καθώς και τη δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής για θέματα Νεολαίας (ΙΠΝ).

 

Εθνικό Κέντρο Νεολαίας

 

Στόχος είναι  η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου υψηλής αισθητικής, που θα στεγάσει ένα σημαντικό μέρος του Οικοσυστήματος Νεολαίας της Κύπρου (Οργανισμός Νεολαίας, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας, ΜΚΟ Νεολαίας και άλλες οργανώσεις νεολαίας). Ο χώρος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για θέματα νεολαίας και θα συνδυάζει τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, την κοινωνική και επαγγελματική δικτύωση και την ψυχαγωγία.

 

Προγράμματα STEAM

 

Tα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνουν το Σχολείο STEAM, το Youth Makerspace, το Mobile Makerspace και το πρόγραμμα The STEAMers που έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή τη νεολαία με τις νέες τεχνολογίες, να την εμπνεύσουν και να της προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες συμμετοχής, όπως επίσης να καλλιεργήσουν την έφεση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Ινστιτούτο Πολιτικής για τη Νεολαία

Το Ινστιτούτο Πολιτικής για τη Νεολαία (ΙΠΝ) θα επιτελεί επιστημονικό έργο που θα υποστηρίζει τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και δια μέσου του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Πολιτεία ευρύτερα, σε θέματα που αφορούν τη νεολαία. Σκοπός είναι, η επιστημονική έρευνα και μελέτη θεμάτων νεολαίας, καθώς και η συνεχής επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του σχεδιασμού πολιτικής στα θέματα αυτά.