Μεσογειακό Φεστιβάλ Επιστήμης 2015

Μεσογειακό Φεστιβάλ Επιστήμης 2015

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

 

Πρέπει να κάνουμε εμβόλια;

Μπορεί η επιστήμη να μας κρατήσει πάντα νέους;

Γιατί δεν είμαστε όλοι αριστερόχειρες;

Ποιός είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου;

Γιατί η λεοπάρδαλη έχει βούλες;

 

Όλες οι απαντήσεις:  στο 1o Mediterranean Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά στην Κύπρο, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη στη Λεμεσό, από τις 3 ως τις 6 Δεκεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο

Στόχος του Mediterranean Science Festival είναι να αναδείξει με εύληπτο τρόπο, τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας που επιτελούνται στην Κύπρο, στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο αλλά και διεθνώς, και να επικοινωνήσει τη σημασία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

Με σύνθημα «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας», το 1ο Mediterranean Science Festival απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές αλλά και σε όλους όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη γνώση και την τεχνολογία. Για τέσσερις μέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης μέσα από πρωτότυπες/ διασκεδαστικές δραστηριότητες αλλά και καινοτόμες δράσεις: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Κύπριους και ξένους επιστήμονες.

Περισσότερες λεπτομέρειες:

Το 2014 και το 2015, ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo» και το British Council διοργάνωσαν στην Ελλάδα το Athens Science Festival και το Thessaloniki Science Festival, τα οποία υποστήριξε θερμά με τη συμμετοχή της η Πολιτεία αλλά και μια πλειάδα επιστημονικών, ερευνητικών και άλλων φορέων. Το 2015 τα Φεστιβάλ Επιστήμης προσέλκυσαν πάνω από 40000 επισκέπτες εκ των οποίων τουλάχιστον 10000 ήταν παιδιά. Ένα σύντομο βίντεο από το Athens Science Festival  2015: https://goo.gl/lpQSqQ

 

Με τον ίδιο πάντα προσανατολισμό η SciCo–Cyprus μαζί  με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας  διοργανώνουν το 1st Mediterranean Science Fesitval στην Κύπρο, στο πλαίσιο της  Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας,  και με  την προοπτική το Φεστιβάλ να καθιερωθεί  ως ετήσιος θεσμός όχι μόνο στον μεσογειακό χώρο αλλά και διεθνώς.  Το Φεστιβάλ γίνεται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου (EOC) και τη συμμετοχή  σύσσωμης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας,   καθώς και πληθώρας  οργανισμών, φορέων, μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σωματείων, κ.ά..

Η SciCo Cyprus φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας οργανισμός με εξειδίκευση σε εκδηλώσεις «Επικοινωνίας της Επιστήμης» στην Κύπρο προσελκύοντας και διατηρώντας,  μέσα από πρωτοπόρα διαδραστικά εργαλεία και ψυχαγωγικές μεθόδους, αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού για τις νέες επιστημονικές/  τεχνολογικές εξελίξεις και προοπτικές.

Highlights:

 ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ!!

Ομιλίες-συζητήσεις

«Εξερεύνηση από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε  50  χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια»

Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών, Ελλάδα

Τον περασμένο Ιούλιο το διαστημόπλοιο New Horizons  πέρασε από τον Πλούτωνα, συμπληρώνοντας  50 χρόνια επί τόπου εξερεύνησης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, πού άρχισε με το Mariner 4,  τον Ιούλιο του1965. Η εξερεύνηση έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική αλλαγή στην αντίληψή μας για τον χώρο του σύμπαντος που μας περιβάλλει.

——————————————————–

«Τί σχέση έχουν τα Μαθηματικά με τη Βιολογία;»

Philip Maini, Μαθηματικός, Ομότιμος Καθηγητής, University of Oxford, Director of the Centre for Mathematical Biology, Mathematical Institute, and Fellow of the Royal Society

Πώς κατανοούμε καλύτερα τη λειτουργία της καρδιάς με μαθηματικά; Διερωτηθήκατε πότε γιατί η λεοπάρδαλη έχει βούλες Πώς τα μαθηματικά εξηγούν την ανάπτυξη φτερών και οστών στα ζώα; Πώς κάποια ζώα καμουφλάρονται με περίπλοκα και ακανόνιστα μοτίβα; Μπορούμε να ελπίζουμε  σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες καρδιακών προβλημάτων;

 

Επιστημονικό καφενείο για ενήλικες

«Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Τρόποι αντιμετώπισης του γονεϊκού άγχους»

Διοργάνωση: Ε. Κατσιμίχα, Σχολική ψυχολόγος

Αν νομίζετε πως κάνετε μια αγχωτική δουλειά, δοκιμάστε να κάνετε αυτή του γονιού! Προβλήματα στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο προκαλούν άγχος, επηρεάζοντας  τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας. Υπάρχουν όμως ‘συνταγές’ που θα μας κάνουν καλύτερους γονείς; Ελάτε να συζητήσουμε δεξιότητες καλύτερης επικοινωνίας με τα παιδιά και τρόπους να ελέγχουμε το άγχος της καθημερινότητας.
Διαδραστική Έκθεση

«Εξερευνώντας τη θάλασσα»

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ωκεανογραφικό Κέντρο

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου, μελετώντας τους οργανισμούς του ενυδρείου, ενώ δείτε με το στερεο-μικροσκόπιο δεκάδες ζωοπλαγκτικούς οργανισμούς. Επίσης, ελάτε να μάθετε για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσα από παιχνίδια, κρυμμένους “θησαυρούς” στην άμμο, και κατασκευή μεδουσών από πλαστικές σακούλες.

 Έκθεση Επιστήμης-Τέχνης

«[email protected]: Η Τέχνη της Επιστήμης, H Ομορφιά στη Δημιουργία»

Διοργάνωση: CMS Experiment, CERN, Επιμέλεια: Αχιλλέας Κεντώνης

Το πρόγραμμα [email protected] προωθεί τον διάλογο μεταξύ επιστήμης και τέχνης. Από τον διάλογο αυτό, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια μοναδική ερμηνεία του κόσμου της σωματιδιακής φυσικής χρησιμοποιώντας τα μάτια του ανιχνευτή CMS που αποτυπώνεται σε ένα σύνολο εικόνων που προκαλούν  τις αισθήσεις και εμπνέουν την περιέργειά μας.

Πειράματα Επίδειξης

«Κύτταρα σε απόγνωση» 

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας

Μια σειρά από γρήγορα πειράματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 99 ετών! Πώς επηρεάζουμε καθημερινά τους εαυτούς μας με το φαγητό και τα καθαριστικά μας; Είναι, καλό το σαπούνι για τα κύτταρά μας; Αρέσουν τα ανθρακούχα αναψυκτικά στα κύτταρα; Έξυπνα κύτταρα!  Θα ρίξουμε κύτταρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες με διάφορα διαλύματα και βαφές, θα ανιχνεύσουμε τα νεκρά κύτταρα και θα τα δούμε στο μικροσκόπιο.

Εργαστήρια για παιδιά:

«e-Επιστήμονες της Σύγχρονης Κοινωνίας»

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής κτυπήσει τη Γη; Πώς ένα κέντρο αφαλάτωσης μπορεί να λειτουργήσει  σαν ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός; Γιατί ένας κορμός δέντρου μένει στην επιφάνεια του νερού και ένα ελαφρύ συνδετηράκι όχι;

——————————————————————————————

«Τηγανοκίνηση: Μετατρέπουμε τα τηγανέλαια μας σε καύσιμο!»

Διοργάνωση: ΜΚΟ ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και ΄Ερευνας

Πώς ένα βλαβερό απόβλητο μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη για εκπαίδευση, ανάπτυξη και κοινωνική δράση; Την απάντηση έχει η Τηγανοκίνηση: μαζεύουμε τα χρησιμοποιημένα  μαγειρικά λάδια και στηρίζουμε τα σχολεία μας!

——————————————————————————————

«Κατασκευή ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά»

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Frederick, Ακαδημία Ρομποτικής

Κατασκευάζουμε μαζί ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα υλικά που έχουμε γύρω μας στην καθημερινότητά μας. Εξοικειωνόμαστε με τις βασικές αρχές της επιστήμης της ρομποτικής και του προγραμματισμού και δημιουργούμε μόνοι μας έξοδο διαφυγής από το λαβύρινθο για τα ρομπότακια Arduino!

 

 Mediterranean Science Festival

3-6 Δεκεμβρίου 2015  – Χαρουπόμυλος, Λεμεσός

Διοργάνωση: Εκπαιδευτικός Οργανισμός “SciCo-Cyprus”, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας

Με τη συνδιοργάνωση: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

Σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

 

www.mediterraneansciencefestival.com

https://www.facebook.com/MedScienceFestival

https://twitter.com/MedScienceFest

[email protected]

 

12141684_10156321904090647_4672807676845206756_n-702x266