Γνώσεις & Δεξιότητες με χαρακτήρα: «Το σχολείο που θέλουμε»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, η παρουσίαση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου  με τίτλο: «Γνώσεις & Δεξιότητες με χαρακτήρα: Το σχολείο που θέλουμε».

Ο ΟΝΕΚ μέσα από την παρουσίαση ανέδειξε τις προσδοκίες των νέων για το σχολείο, τη διαδικασία μάθησης και τους προσανατολισμούς τους για επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία. Η εκδήλωση στόχευε μέσα από τις τεκμηριωμένες έρευνες που παρουσιάστηκαν και το διαδραστικό διάλογο να εμβολιάσει τις δημόσιες πολιτικές με την οπτική γωνιά της νέας γενιάς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν νέοι, οργανωμένα σύνολα γονέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επιχειρηματίες, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, αλλά και εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Διευθύνσεων  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ Παναγιώτης Σεντώνας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα STEAM schools, την πολιτική πρόταση του οργανισμού προς το Υπουργείο Παιδείας που έχει ως σκοπό την εισαγωγή των καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Το πρόγραμμα STEAM schools, που θα αρχίσει να λειτουργεί πειραματικά από το νέο έτος θα είναι ένα σχολείο το οποίο θα εστιάζει στους τομείς της επιστήμης, της μηχανικής, των τεχνών, των μαθηματικών και θα εμπεριέχει βασικές αρχές όπως την θεματική μάθηση και  την εξατομικευμένη μάθηση.

Την πρωτοβουλία του ΟΝΕΚ στήριξε ο Κυριάκος Κόκκινος, Επικεφαλής Επιστήμονας – Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους νέους.

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΝΕΚ Μενέλαος Μενελάου παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ACTIVE YOUTH για ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων για απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση μέσω των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης, αξιοποιώντας τα σχέδια Youth Guarantee.

Πληροφορίες:

Σχολείο STEAM

Τo σχολείο STEAM, από τα αρχικά των λέξεων «Science», «Technology», «Engineering», «Art» και «Mathematics», αναπτύσσει άριστα τις οριζόντιες δεξιότητες, όπως αυτές της επικοινωνίας, της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας. Το πρόγραμμα STEAM schools θα λειτουργήσει σε πιλοτική φάση στις υποδομές του ΟΝΕΚ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο στις αρχές του 2019.

“Activate and Empower Youth in Cyprus” – “ACTIVE YOUTH”. Σκοπός του έργου ήταν η μείωση της ανεργίας των νέων με την αναζήτηση ευκαιριών για απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση μέσω των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης, αξιοποιώντας τα σχέδια Youth Guarantee.

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν παγκύπριες έρευνες που κατέγραψαν την άποψη των νέων σχετικά με την εκπαίδευση, ενώ οργανώθηκαν σχετικά συνέδρια και διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή νέων.