Φιλοσοφία για Όλους: Η Φιλοσοφία στην Καθημερινή Ζωή

Ο Οργανισμός Νεολαίας διοργανώνει κύκλο Φιλοσοφικών Εργαστηρίων, με σκοπό να εισάγει φιλοσοφικά ζητήματα στον σημερινό άνθρωπο. Στόχος είναι μέσω ανοιχτής συζήτησης, να συνδυαστούν καθημερινά θέματα με τη Φιλοσοφία και τα φιλοσοφικά κείμενα. Μέσα από το διάλογο και τον θετικό προβληματισμό, θα αναλυθούν ζητήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής αλλά και της παγκόσμιας σκέψης, μέσα από τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων.

Φιλοσοφία (φιλώ + σοφία) δεν είναι μόνο η αγάπη για τη σοφία. Είναι η λογική, η κριτική σκέψη, ο στοχασμός, η κατανόηση της ζωής μας και της ζωής του άλλου. Καθημερινά φιλοσοφούμε, καθώς αντιμετωπίζουμε διλήμματα και καλούμαστε να δώσουμε άμεσες απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που εκτιμούμε τα πράγματα, τους ανθρώπους, τον ελεύθερό μας χρόνο, τη ζωή μας.

Πώς μπορούμε όμως να φέρουμε τη Φιλοσοφία, την κριτική σκέψη, στην καθημερινή ζωή; Στα προσφερόμενα εργαστήρια μέσα από τα φιλοσοφικά κείμενα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Πού βασίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η δικαιοσύνη είναι κοινή για όλους; Ποιος ο σκοπός των Νέων Τεχνολογιών στην Ιατρική σήμερα;

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

Youth Makerspace Larnaca

  • Η αλληγορία του σπηλαίου, Παρασκευή 24/1, ώρα 17:30-19:30
  • Το δακτυλίδι του Γύγη, Παρασκευή 31/1, ώρα 17:30-19:30
  • Ζήνων ο Κιτιεύς, Παρασκευή 7/2, ώρα 17:30-19:30
  • Βιοηθική, Παρασκευή 14/2, ώρα 17:30-19:30

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λευκωσίας
• Η Αλληγορία του Σπηλαίου , Σάββατο, 29/2, ώρα 11:00-13:0

• Η Ζηνώνεια Πολιτεία, Σάββατο, 28/3, ώρα 11:00-13:00

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Αγρού
• Η Αλληγορία του Σπηλαίου Σάββατο 7/3, ώρα 11:00-13:00

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Αμμοχώστου
• Η Αλληγορία του Σπηλαίου Σάββατο 14/3, ώρα 11:00-13:00

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λεμεσού
• Η Αλληγορία του Σπηλαίου, Παρασκευή 20/03, ώρα 17:00-19:00
• Η Ζηνώνεια Πολιτεία, Σάββατο 2/5, ώρα 11:00-13:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ  ή στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77772757.
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

*Εισηγήτριες των εργαστηρίων η Δρ. Έλσα Νικολαΐδου και η Τώνια Κονάτζιη

Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ Φιλοσοφία και Παιδαγωγική (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο ιδιωτικό σχολείο Med High, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο Φιλοσοφία και Ζωή. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει με επιτυχία Φιλοσοφία σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.
Η Τώνια Κονάτζιη γεννήθηκε στη Λάρνακα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας (πτυχίο Φιλοσοφίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο University of Birmingham, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στη Βιοηθική (Msc Global Ethics). Από το 2015 εργάζεται στο ιδιωτικό σχολείο Med High. Συνεργάζεται με την Έλσα Νικολαΐδου στο πρόγραμμα «Φιλοσοφία για Παιδιά» (Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας-Μουσείο Πιερίδη).