Εργαστήρια Θεάτρου για προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση

Η τέχνη του θεάτρου και κυρίως οι τεχνικές και φόρμες του δράματος, χρησιμοποιούνται κι εφαρμόζονται σε ένα δομημένο και καθοδηγούμενο πλαίσιο, ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στοχεύοντας στην πνευματική και ηθική ‘κάθαρση’. Μέσα από τη δυνατότητα και το ταξίδι για εξερεύνηση, αυτογνωσία, αναγνώριση ‘βλαβερών’ ή μη συναισθημάτων και σκέψεων, επίγνωση προβλημάτων και δοκιμασία επίλυσης μέσω εκδραμάτισης και αισθητικής απόστασης και στη συνέχεια μέσω ουσιαστικής δράσης, το άτομο ενδυναμώνεται τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά με τη σταδιακή αποβολή των στοιχείων αυτών που εμποδίζουν τη λειτουργική καθημερινή συμπεριφορά και διάδραση.

Μέθοδοι και Τεχνικές:

  • Τεχνικές εκφοράς του λόγου και αναπνοής
  • Θεατρική έκφραση για εξωτερίκευση και έκφραση συναισθημάτων, μέσω εκδραμάτισης ‘σεναρίων’, δραματοποίησης, παντομίμας, παιχνιδιού ρόλων κ.α.
  • Τεχνικές Ψυχοδράματος, με αναπαράσταση γεγονότων, δραματοποίηση καταστάσεων σε όλες τις εκφάνσεις τους (σκέψεις, συναισθήματα, διλήμματα, προβλήματα), διαδικασία εκδραμάτισης με τη μέθοδο του «σωσία» (double), την τεχνική του «καθρέφτη» (mirroring), καθώς και με την τεχνική αντιστροφής ρόλου (role reversal).
  • Αυτοσχεδιασμός
  • Κατασκευή και χρήση μάσκας
  • Δημιουργία ιστορίας με χρήση ερεθισμάτων
  • Αφήγηση και συγγραφή παραμυθιών
  • Μέθοδοι και τεχνικές Θεάτρου των Καταπιεσμένων – Theatre of the Oppressed του Augusto Boal, όπως Image Theatre, Forum Theatre κ.α., για ενίσχυση κι ενδυνάμωση του ατόμου με στόχο την αλλαγή από παθητικό θεατή σε δρώντα συμμετέχοντα.

 

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και θα ολοκληρωθούν σε ένα κύκλο 8 συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 18:30-20:00 στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λευκωσίας (Τομπάζη 14,1055, Λυκαβητός. Τηλ.: 22877510).

Έναρξη: Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018.

Δηλώσεις συμμετοχής: Πατήστε ΕΔΩ

Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης «Μικρή Άρκτος» και τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων. Τα εργαστήρια συντονίζουν, η Δώρα Νικολάου (Θεατρολόγος) και η Κριστίνα Παντελή (Εκπαιδευτική Ψυχολόγος).