Με στόχο να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής για τη νεολαία και μια πολύτιμη πηγή γνώσης για τις πραγματικές ανάγκες των νέων, το Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας αποφάσισε τη θεσμοθέτηση μιας παγκύπριας έρευνας για τη νεολαία, το «Νέο -Βαρόμετρο», το οποίο θα διεξάγεται δύο φορές ετησίως. Στόχος του Νέο-Βαρόμετρου είναι η αποτύπωση της κατάστασης των νέων στην Κύπρο και η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία και η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.
Κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, διενεργήθηκε το δεύτερο κατά σειρά Νέο-Βαρόμετρο, το οποίο διερεύνησε την παρούσα κατάσταση των νέων, τις επιπτώσεις της πανδημίας στη νεολαία, τις προσδοκίες των νέων για το μέλλον και τις αντιλήψεις τους σχετικά με την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά, ενόψει των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία (64%) των νέων σήμερα. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει, ωστόσο, σημαντική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση (85%) του 1ου Νέο-Βαρόμετρου που διενεργήθηκε αρχές του 2020.
Η επαγγελματική προοπτική (76%), η εύρεση εργασίας (68%), το μέλλον της χώρας (65%) και η πανδημία (53%) αποτελούν τις σημαντικότερες ανησυχίες των νέων σήμερα.
Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να έχουν επιφέρει σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων (86%), με τη μεγαλύτερη επίδραση να καταγράφεται στην πτυχή της ζωής τους που σχετίζεται με τη «ψυχαγωγία/διασκέδαση» (8.21/10), ενώ ακολουθούν η «ψυχολογική κατάσταση» (6.99/10) και η «εκπαίδευση» (6.02/10).
Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων αφορούν στο ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης (73%), την αύξηση των ποσοστών της ανεργίας ανάμεσα στους νέους (66%) και την προοπτική καθιέρωσης ενός νέου τρόπου ζωής, με περιοριστικά μέτρα (59%).
Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η συμμετοχή των Κύπριων νέων σε οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, καθώς οι πλείστοι αναφέρουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα (89%), σε φοιτητική παράταξη (90%), σε πολιτιστικό όμιλο (87%), σε περιβαλλοντικό σύνδεσμο (91%) ή σε κέντρο νεότητας (91%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εντοπίζονται σε εθελοντικές (29%) και αθλητικές ομάδες (31%).
Μειωμένο παρουσιάζεται και το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των νέων για την πολιτική, με ποσοστό της τάξης του 65% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον.
Όσον αφορά στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε εκλογικές αναμετρήσεις, οι νέοι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 54% των νέων να δηλώνει ότι συνηθίζει να ψηφίζει και το 46% να απαντά αρνητικά.
Το 85% των νέων δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δήλωση «οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες». Η πλειοψηφία επίσης (77%) διαφωνεί με το ότι «οι πολιτικοί αναπτύσσουν το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία». Παρόλ’ αυτά, η πλειοψηφία των νέων (60%) διαφωνεί με τη δήλωση ότι «οι πολιτικοί είναι όλοι οι ίδιοι».
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων (86%) δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένη από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι κομματικές ηγεσίες στους νέους/νέες για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά της κομματικής ιεραρχίας. Παράλληλα, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από το βαθμό στον οποίο τα κόμματα επιλέγουν νέους για τα ψηφοδέλτιά τους.
Το καθήκον που έχουμε ως ενεργοί πολίτες να ψηφίζουμε (57%) και το ότι η ψήφος μας είναι σημαντική (48%) είναι οι επικρατέστεροι λόγοι που οδηγούν στις κάλπες όσους νέους/νέες συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Απεναντίας, όσοι δεν το πράττουν, δηλώνουν ως σημαντικότερες αιτίες την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους πολιτικούς (58%) και ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική (42%).
Στην ερώτηση «από που επηρεάζονται για το τί θα ψηφίσουν», το 33% των νέων δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται, το 27% αναφέρει την οικογένεια, ενώ ακολουθεί η στάση του κόμματός τους σε ποσοστό 19%.
Η ιδεολογία ενός κόμματος (57%), οι θέσεις του για το Κυπριακό (55%) και για την οικονομία (52%) αποτελούν τα τρία επικρατέστερα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν το κόμμα που θα ψηφίσουν. Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία η νεολαία επιλέγει τον/την υποφήφιο/α ή τους υποψηφίους που θα ψηφίσει, αναδεικνύονται ως σημαντικότερα οι νέες ιδέες που εκφράζει ο/η υποψήφιος/α στα διάφορα ζητήματα (69%), το έργο που επιτέλεσε μέχρι σήμερα (67%) και η εντιμότητά του/της (66%).
Οι κυρίαρχοι λόγοι που θα οδηγούσαν τους νέους/νέες στις κάλπες να ψηφίσουν θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτικών για την νεολαία (46%), αν ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (38%) ή κάποιος νεαρός υποψήφιος (34%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των νέων που δήλωσαν ότι δε συνηθίζουν να ψηφίζουν, το 19% δήλωσε ότι σίγουρα θα ψήφιζε και το 24% μάλλον ναι, εάν είχε τη δυνατότητα ψήφου μέσω διαδικτύου. Επίσης, το 23% από την ίδια μερίδα νέων δηλώνει ότι σίγουρα θα ψήφιζε εάν επιτρεπόταν η οριζόντια ψηφοφορία.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις Βουλευτικές του 2021, το 31% δηλώνει «Σίγουρα ναι», 20% «Μάλλον ναι», 12% «Μάλλον όχι», 11% «Σίγουρα όχι» και 26% «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».
Οι στόχοι των νέων για την επόμενη πενταετία που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την επαγγελματική καταξίωση (79%), οικονομική ανεξαρτησία (68%), εκπλήρωση των ονείρων τους (69%) και απόκτηση προσωπικής κατοικίας (63%).
Τέλος, το 61% των νέων δηλώνει ότι αντικρύζει με αισιοδοξία το μέλλον της δικής του γενιάς, ενώ για το μέλλον των επόμενων γενιών, το ποσοστό αισιοδοξίας μειώνεται στο 33%.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας. Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Νεολαίας.
Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ.