To Φεστιβάλ Nέων “Up To YOU(th)” επιστρέφει ανανεωμένο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00, στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία με μουσική, προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια, δράσεις ενημέρωσης και πολλά άλλα.

Με τον ίδιο δυνατό παλμό και το σύνθημα “Up to You(th)”, η 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, προσκαλεί το κοινό σε μια γιορτή για τη νεολαία, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους νέους, στέλνοντας δυνατά το μήνυμα πως το σήμερα και το αύριο είναι στα χέρια της νέας γενιάς, μια γενιάς που τολμά να ονειρεύεται και να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Το  “Up To YOU(th)”, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Μαζί μας στην κεντρική σκηνή η Όλγα Κωνσταντίνου και ο Ιάκωβος Ιακώβου, συνομιλούν με τις οργανώσεις που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ και μας παρουσιάζουν τη δράση τους. Το πρόγραμμα της σκηνής περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τους Μικρούς Ρεμπέτες, Davini Music (hip hop, soul, rnb), Catharsis (έντεχνο, ροκ) και Time Surfers (disco, funk, soul).

Το καθιερωμένο NGO Fair που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το NGO Support Centre και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, με τη δυναμική συμμετοχή 80 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), αποτελεί και φέτος μια ιδανική ευκαιρία για τους νέους και νέες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά σε θέματα που τους αφορούν, όπως το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πολιτισμός, ο εθελοντισμός και άλλα.

Αν για παράδειγμα θέλετε να μάθετε περισσότερα για την προστασία των πουλιών και της φύσης ή για τοπικά τρόφιμα, να ενημερωθείτε για πρόληψη διαφόρων παθήσεων ή να ανταλλάξετε απόψεις μαζί μας για θέματα φύλου και διακρίσεων, ή ακόμη να γίνετε εθελοντής δότης μυελού των οστών, δεν έχετε παρά να έρθετε το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Ακρόπολης.

Για ακόμα μια φορά στήνουμε ένα σινεμά στις σπηλιές του Πάρκου Ακρόπολης όπου νέοι κύπριοι δημιουργοί μοιράζονται μαζί μας το έργο και τη φαντασία τους, στις προβολές ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνει και φέτος ο GeekOtopos.

Ενεργή πολιτότητα, κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, ισότητα των φύλων και σεξουαλικότητα. Θέματα που απασχολούν τη νεολαία, στις ανοικτές συζητήσεις που διοργανώνουμε στο Φεστιβάλ. Έλα μαζί μας και πες μας τις δικές σου απόψεις.

Δήλωσε συμμετοχή στους πιο κάτω συνδέσμους ή απλά έλα τη μέρα του φεστιβάλ και συζήτησε μαζί μας.

17:30-18:00
Κλιματική αλλαγή: τελειώνει ο χρόνος;

18:00- 18:30
Κοινωνική Ένταξη νέων γυναικών προσφύγων στην Κύπρο: Τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις, πορεία προς το μέλλον. Σύντομη Ανοιχτή Συζήτηση.

18:30- 19:00
Διακρίσεις και γυναίκα με μεταναστευτική βιογραφία στην Κύπρο

19:00-19:30
Βία στην οικογένεια. Μορφές βίας και πρώιμα στάδια.

19:30- 20:00
Oι νέοι συναντούν τα Youth Goals

20:00- 20:30
Ας μιλήσουμε για σεξουαλική απόλαυση

Στο Up to YOU(th) θα συνατήσεις μια βιβλιοθήκη στην οποία δεν θα βρεις τα βιβλία που περιμένεις! Στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη που θα διοργανώσει και φέτος το Human Library – Cyprus συναντάμε ανθρώπους-βιβλία, που αφηγούνται την ιστορία τους και μπαίνουν σε ένα δημιουργικό διάλογο με τον αναγνώστη!

Διαδραστικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ρομποτικές μάχες και άλλες εφαρμογές τεχνολογίας όπως τρισδιάστατες εκτυπώσεις και άλλα από το Frederick University, το European University, το Cyprus Computer Society, το Neapolis, το ΤΕΠΑΚ. Γνωρίστε επίσης τα προγράμματα Youth Makerspace και The STEAMers του ΟΝΕΚ.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Νέων  η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού θα λειτουργήσει την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που έχει πλέον καθιερώσει ως κοινωνικό θεσμό. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει όσα δικά του μεταχειρισμένα βιβλία επιθυμεί με άλλα τόσα από τα διαθέσιμα βιβλία της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης. Ελάτε λοιπόν με ένα ή πολλά βιβλία στο χέρι για να συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτή την κοινωνική αλυσίδα ανακύκλωσης βιβλίων!

Στο Φεστιβάλ θα στηθούν μεγάλα τηλεσκόπια για να παρατηρήσουμε μαζί τα αστέρια και τους πλανήτες με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας.

Μέσω του Αγώνα καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα οι ομάδες Nicosia Team Rollers και Ifestos Sports Club αναδεικνύουν ότι ο αθλητισμός είναι για όλους! Παράλληλα συμβάλλουν στην προώθηση του αθλήματος και στο αξιοθαύμαστο κοινωνικό και αθλητικό έργο που υλοποιούν οι ομάδες που δραστηριοποιούνται με το άθλημα αυτό με απώτερο στόχο την προσέλκυση, επανένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο μέσω του αθλητισμού. Ο αγώνας καλαθόσφαιρας αρχίζει στις 18:00.

Το Up to You(th) θα περιλαμβάνει συναρπαστικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους. Clown, τραγούδι, επιτραπέζια παιχνίδια, κεραμική και άλλα, σε περιμένουν για να διασκεδάσουμε μαζί! Επίσης, παράσταση καραγκιόζη!

Για πολλούς από μας η επιστήμη έχει ταυτιστεί με περίεργες φόρμουλες,  εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας όπου συχνά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τι γίνεται.  Σίγουρα δεν την έχουμε ταυτίσει με την ψυχαγωγία, έστω κι αν συχνά αποτελεί το μέσο για να δοθούν συναρπαστικές απαντήσεις σε ανεπίλυτα μυστήρια.

Εκεί έρχεται ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «SciCoCyprus» (από το Science Communication) ο οποίος θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ Νέων για να δώσει σε όλους μας μια διαφορετική διάσταση για την επιστήμη.

Επισκεπτόμενοι το περίπτερο της Scico-Cyprus  θα ανακαλύψετε την εντυπωσιακή επιστήμη που λαμβάνει χώρα κάθε φορά που αναπνέουμε και πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία μας αυτή.

Ελάτε να γνωρίσουμε τα βασικά όργανα αναπνοής, τους πνεύμονες, τον μηχανισμό της αναπνοής και το τι μπορεί να πάει στραβά όταν καπνίζουμε, όταν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και κακή ποιότητα αέρα.

Θα μάθουμε πως η αναπνοή είναι μια ζωτικής σημασίας και διαρκής ανάγκη, και για τον άνθρωπο αλλά και όλες τις μορφές ζωής στη Γη και άρα η κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μάς επηρεάζει όλους: βλάπτει την υγεία μας και το περιβάλλον

Το Graphic Stories σας περιμένει στο 6ο «UP TO YOUth» του Φεστιβάλ Νέων του ΟΝΕΚ. Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί postcards και να επικοινωνήσουμε δημιουργικά ποια είναι “Η Δύναμη των Νέων”! Τα postcards μπορείτε να πάρετε μαζί σας ή να εκτεθούν στο επίσημο συνέδριο οπτικής επικοινωνίας Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19/03/23. Ελάτε να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε

Ξέρεις τί είναι τα Σήματα Μορς και πώς τα χρησιμοποιούμε;
Έχεις μπει ποτέ σε αντίσκηνο;
Ξέρεις τους αστερισμούς;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα μπορείς να φτιάξεις χρησιμοποιώντας σχοινί;
Έλα στην Οδηγική μας παρέα μας να γνωριστούμε και να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο απόγευμα!!!  Έλα να φτιάξουμε βραχιόλι με το όνομά σου χρησιμοποιώντας τα Σήματα Μορς, να μάθουμε τους αστερισμούς κάτω από την Οδηγική μας σκηνή και να ανακαλύψουμε τους Οδηγικούς κόμπους και τις άπειρες κατασκευές που μπορείς να φτιάξεις!!!

Μέσα στο εκθεσιακό περίπτερο, θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλλει τις προσκοπικές δραστηριότητες για τα ανήλικά αλλά και τα ενήλικα μέλη μας, έκθεση μακετών προσκοπικής τεχνικής, και έκθεση φωτογραφίας.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο χώρο του περιπτέρου μας, θα τρέχουν μικρές δραστηριότητες για τους επισκέπτες, όπως επίδειξη και κατασκευή προσκοπικών κόμπων, διαδραστικά προσκοπικά παιχνίδια και τραγούδια κ.α.

Το πρόγραμμα Boost 4 Best του Parimatch Foundation έχει σαν στόχο να βοηθήσει νεαρούς υποσχόμενους Κύπριους αθλητές (ατομικών ολυμπιακών αθλημάτων) έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν όλες τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το πρόγραμμα, θα συνεχίσει για 3η συνεχομένη χρονιά να υποστηρίζει 16 αθλητές της Χώρας μας.

Η δράση στο φεστιβάλ έχει σκοπό να:

  1. προωθήσει τα Ολυμπιακά αθλήματα και τα ιδανικά των ολυμπιακών αγώνων.
  2. να προβάλει τα κατορθώματα των νεαρών αθλητών της Κύπρου.
  3. και να φέρει σε κοντινή επαφή τους Κύπριους με αυτά τα αθλήματα.