Εθνικό Έτος Νεολαίας 2024

ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!

Πολιτικές

Δες τις προτάσεις πολιτικής και τις πρωτοβουλίες που το κράτος αναλαμβάνει στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους με στόχο την ενδυνάμωση της νεολαίας.

Α. Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Από 1/3/2024 τέθηκε σε ισχύ ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 (Ν. 15(I)/2024), με τον οποίο αυξάνεται το επίδομα της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας, και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας. Επίσης, αυξάνεται η επιπρόσθετη άδειας μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά την γέννηση, από τις 6 στις 8 εβδομάδες.

Αναμένεται ότι, από την επέκταση της άδειας μητρότητας θα επωφεληθούν περίπου 5.000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι δικαιούχες ασφαλισμένες για το αυξημένο επίδομα άδειας μητρότητας είναι και όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την θέση σε ισχύ του Νόμου δεν είχαν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, στις οποίες προστέθηκαν οι 4 εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας.

Έχει ενταχθεί στα σχέδια δράσης για το 2024 των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Β. Τμήμα Εργασίας

  1. Ανάπτυξη ψηφιακού συστήματος (Early Warning System) για έγκαιρη προώθηση ενεργειών στήριξης των νεαρών ανέργων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (NEETs, Not in Employment, Education or Training) που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΑ με στόχο την απομάκρυνση του κινδύνου για μακροχρόνια ανεργία και περιθωριοποίηση μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων κατάρτισης σε κοινωνικές και επαγγελματικές/ τεχνικές δεξιότητες, την εντατική παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης και απασχόλησης κ.ά.
  2. Παροχή Υπηρεσιών Καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (coaching) σε νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEETs), μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξης που θα αποτελούνται από εξατομικευμένες συναντήσεις σε όλες τις επαρχίες που θα περιλαμβάνουν καθοδήγηση και δράσεις για βελτίωση της απασχολησιμότητας των συμμετεχόντων μέσω της αυτοβελτίωσης, της αυτογνωσίας και της ψυχολογικής υποστήριξης.
  3. Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (Not in Education, Employment, or Training NEETs) συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση». Το Σχέδιο αποσκοπεί στην άμβλυνση της ανεργίας στους νέους ηλικίας από 15 μέχρι 29 ετών, οι οποίοι δεν μετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και στη βιώσιμη ένταξη τους στην αγορά εργασίας, μέσω τοποθέτησης τους σε επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής πείρας συνδυασμένο με δίμηνη κατάρτιση.
  4. Υλοποίηση του Έργου «Παροχή Υπηρεσιών Επιχειρησιακής Μονάδας Συμβούλων Απασχόλησης για Παροχή Εξειδικευμένων και Εξατομικευμένων Υπηρεσιών Απασχόλησης   προς άτομα ΝΕΕΤs (Not in Employment, Education or Training) ηλικίας 15- 29 ετών» που στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση  της ικανότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ) να προσεγγίζει για σκοπούς στήριξης σε θέματα απασχόλησης την ευάλωτη ομάδα των νέων ηλικίας 15-29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή/και κατάρτισης (ΝΕΕΤs) και δεν έχουν αποταθεί στην ΔΥΑ για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας. Από  τις αρχές Ιανουαρίου 2024, άρχισαν τις περιοδείες σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αγροτικές και αστικές περιοχές, με στόχο την προσέγγιση, προσέλκυση, καθοδήγηση και στήριξη των ατόμων ΝΕΕΤs για εγγραφή στη ΔΥΑ. Στο πλαίσιο εγγραφής στη ΔΥΑ για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας, θα τους παρέχεται περαιτέρω στήριξη στη συμβουλευτική μέσω  εξατομικευμένης προσέγγισης και ένταξη τους σε προγράμματα Ενεργητικών Μέτρων Απασχόλησης, με απώτερο στόχο την εξεύρεση βιώσιμης απασχόλησης.

Γ. Κέντρο Παραγωγικότητας

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Κέντρο Παραγωγικότητας υλοποιεί δράσεις που αφορούν κατ’ εξοχήν ή αποκλειστικά νέους και δράσεις, οι οποίες, αν και δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους και νέες, αφορούν άμεσα τα άτομα αυτά και μπορούν να τύχουν αξιοποίησης εκ μέρους τους.
Δράσεις που αφορούν κατ’ εξοχήν ή αποκλειστικά τους νέους και τις νέες:

  1. Εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Europass Κύπρου (ΕΚΕ)Το Κέντρο Παραγωγικότητας, από τη θέση του ως Εθνικό Κέντρο Europass Κύπρου, διοργανώνει τα πιο κάτω Εργαστήρια:
  • Εργαλεία ΚαριέραςΚαλύπτονται θέματα όπως η πλατφόρμα Europass, η δημιουργία Βιογραφικού Σημειώματος, η ετοιμασία Συνοδευτικής Επιστολής και τεχνικές για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας.
  • Οριζόντιες Δεξιότητες (Soft Skills)Καλύπτονται θέματα όπως αποτελεσματική επικοινωνία, οργάνωση και διαχείριση χρόνου, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, ομαδικότητα, αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων, κ.ά.
  • Σταδιοδρομία στα Θεσμικά Όργανα της ΕΕΚαλύπτονται θέματα όπως ο εντοπισμός ευκαιριών απασχόλησης στην ΕΕ, η υποβολή αιτήσεων, η προετοιμασία για διαγωνισμούς και παρέχεται εξατομικευμένη καθοδήγηση.
  • Σταδιοδρομία στα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Εργαστήρια Προετοιμασίας για Συγκεκριμένους ΔιαγωνισμούςΑπευθύνονται σε άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για συγκεκριμένο διαγωνισμό και παρέχουν εξειδικευμένη καθοδήγηση και προετοιμασία.
  1. Εθνικοί Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων SkillsCyprus και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EuroskillsΤο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Κέντρου Παραγωγικότητας, έχει καταστεί από το 2008 μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προώθηση των Δεξιοτήτων. Κυριότερη δραστηριότητα του Οργανισμού, που παρουσιάζεται πλέον με την ονομασία WorldSkills Europe, είναι η διοργάνωση, ανά διετία, των Ευρωπαϊκών Διαγωνισμών Euroskills. Οι Διαγωνισμοί Δεξιοτήτων επικεντρώνονται στα επαγγέλματα και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και στοχεύουν στην προσέλκυση περισσότερων νέων στα τεχνικά επαγγέλματα. Στους διαγωνισμούς έχουν δικαίωμα συμμετοχής νέοι και νέες μέχρι 25 ετών.

    Οι εθνικοί διαγωνισμοί διοργανώνονται, επίσης, ανά διετία και μέσω αυτών καταρτίζεται η κυπριακή εθνική ομάδα που εκπροσωπεί την Κύπρο στον εκάστοτε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Στόχος των εθνικών διαγωνισμών είναι να αποτελούν εργαλείο προσέλκυσης των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα και βελτίωσης του επιπέδου των τεχνικών δεξιοτήτων στη χώρα μας. Ο επόμενος εθνικός διαγωνισμός θα διοργανωθεί σε συνεργασία με εμπλεκόμενους Φορείς τον Σεπτέμβριο 2024 και ο επόμενος Ευρωπαϊκός στο Herning της Δανίας τον Σεπτέμβριο 2025.

  2. Προγράμματα Ψηφιακών Δεξιοτήτων με πιστοποίηση ICDL Τα προγράμματα απευθύνονται σε Εθνοφρουρούς, Συμβασιούχους Οπλίτες και φοιτητές/φοιτήτριες και προσφέρονται δωρεάν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου. Διοργανώνονται προγράμματα σε 10 Ενότητες του ICDL, ως ακολούθως:
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Βασικές Γνώσεις Διαδικτύου
  • Επεξεργασία Κειμένου (MS Word)
  • Επεξεργασία Κειμένου (MS Word) – Προχωρημένο Επίπεδο
  • Υπολογιστικά Φύλλα (MS Excel)
  • Υπολογιστικά Φύλλα (MS Excel) – Προχωρημένο Επίπεδο
  • Παρουσιάσεις (MS PowerPoint)
  • Χρήση Βάσης Δεδομένων (MS Access)
  • Επεξεργασία Εικόνας
  • Ψηφιακό Μάρκετινγκ
  • Διαδικτυακή ΣυνεργασίαΟι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το πιστοποιητικό ICDL, μετά από συμμετοχή σε αντίστοιχη εξέταση, η οποία, επίσης, προσφέρεται δωρεάν.

Άλλες Δράσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από νέους και νέες:

  1. Μαθησιακές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος ΔεξιοτήτωνΣτο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης το Κέντρο Παραγωγικότητας υλοποιεί δράσεις του Πρώτου και του Δεύτερου Πυλώνα, «Ανάπτυξη Σύγχρονης Επαγγελματικής Κουλτούρας» και «Παροχή κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης», αντίστοιχα.

    Ο πρώτος Πυλώνας αναπτύσσεται μέσα από δράσεις κατάρτισης και μαθησιακές παρεμβάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται σε τέσσερεις σημαντικές πτυχές της επαγγελματικής κουλτούρας που είναι η πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, οι ψηφιακές δεξιότητες, η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και οι ποιότητα.

    Στόχος των δράσεων του πρώτου Πυλώνα είναι να αναδείξουν τη σημασία των πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία και την ποιότητα για κάθε επαγγελματία, να εφοδιάσουν το υφιστάμενο και μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας με τις κατάλληλες δεξιότητες για να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις αλλαγές στο περιβάλλον και στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να παρακινήσουν σε συμμετοχή σε προγράμματα περαιτέρω κατάρτισης.

    Η υλοποίηση των δράσεων προωθείται μέσα από:

  • Ημερίδες ευρείας κλίμακας με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την ενθάρρυνση/παρακίνηση για συμμετοχή στις εξειδικευμένες παρουσιάσεις
  • Δίωρες παρουσιάσεις/εργαστήρια για την κάθε πτυχή επαγγελματικής κουλτούρας στοχευμένες σε συγκεκριμένους οργανισμούς και επιχειρήσεις π.χ. πανεπιστήμια, κολλέγια, οργανισμούς δημοσίου Δικαίου, ιδιωτικές επιχειρήσεις,  ή/και ανοικτές για δήλωση συμμετοχής από οποιονδήποτε.
  • Παρουσιάσεις προς στελέχη και μέλη φορέων (π.χ. Δημαρχεία, Κοινοτικά Συμβούλια, επαγγελματικούς συνδέσμους), με επικοινωνιακό χαρακτήρα και παρουσία τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο του δεύτερου Πυλώνα θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για άτομα με αναπηρία, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

  1. Μεταπτυχιακά προγράμματα του Μεσογειακού Ινστιτούτου ΔιεύθυνσηςΤο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (ΜΙΔ) αποτελεί το διεθνές σκέλος του Κέντρου Παραγωγικότητας και υπάγεται ως Δημόσια Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
    Προσφέρει τα πιο κάτω μεταπτυχιακά προγράμματα:
  • Το Πρόγραμμα Master in Business Administration (MBA) (στα Αγγλικά)
  • Το Πρόγραμμα Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (στα Ελληνικά)
  • Το Πρόγραμμα Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση (στα Ελληνικά)
  1. Προγράμματα Ψηφιακών ΔεξιοτήτωνΤα προγράμματα υλοποιούνται από το ΚΕΠΑ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, προσφέρονται δωρεάν και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Από το 2024 τα προγράμματα επικεντρώνονται σε θέματα τεχνολογιών αιχμής, νέων εξελίξεων της ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδικευμένων εφαρμογών και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για νέους και νέες. Ενδεικτικά θέματα:
  • Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Κύπρο
  • Δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος
  • Στατιστική ανάλυση δεδομένων με τη χρήση του Microsoft Excel
  1. Προγράμματα Τεχνικής Επαγγελματικής ΚατάρτισηςΤο ΚΕΠΑ διοργανώνει προγράμματα κατάρτισης σε τεχνικούς κλάδους, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τεχνικό προσωπικό. Ενδεικτικά θέματα:
  • Εισαγωγή στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις – Κατασκευή και συντήρηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης εγκαταστατών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) συστημάτων – PVTRIN
  • Συγκολλήσεις μετάλλων με τις μεθόδους μεταλλικού ηλεκτροδίου (ΜMA), αναλώσιμου σύρματος (Mig) και Βολφραμίου ( Τig)
  • Συστήματα Υδραυλικών εγκαταστάσεων βάσει του Προτύπου Επαγγελματικών Προσόντων της ΑνΑΔ – ΣΕΠ/CYQF/EQF4

Δ. Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)

  1. Η ΑνΑΔ, ως ο αρμόδιος φορέας για την κατάρτιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο, στη βάση της σχετικής νομοθεσίας και του Στρατηγικού Σχεδίου της, εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων παρέχοντας σε απασχολουμένους, ανέργους και αδρανείς τη δυνατότητα απόκτησης νέων ή/και αναβάθμισης υφιστάμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων.
  1. Στα σχέδια και τις δραστηριότητες της ΑνΑΔ μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι είναι νόμιμα εργοδοτούμενοι (με μερική ή πλήρη απασχόληση) σε επιχειρήσεις/οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ), χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι οποιοδήποτε κόστος.
  1. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα σχέδια τα οποία απευθύνονται ειδικά σε άτομα κάτω των 30 χρονών:Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

    Στόχος:  Η βελτίωση της οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων/οργανισμών μέσα από τη στελέχωσή τους και την κατάρτιση νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα η ομαλή ένταξη των νέων αποφοίτων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας.  Το Σχέδιο παρέχει κίνητρα σε επιχειρήσεις/οργανισμούς για να προσφέρουν θέσεις εργασίας, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα διάρκειας έξι μηνών σε αποφοίτους ηλικίας κάτω των 30 ετών.

    Προσυπολογιζόμενο κόστος και συμμετοχές για το έτος 2024:  €10.050.000 για 1.325 συμμετοχές

    Προγράμματα κατάρτισης για νέους ηλικίας 15-29 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤs) (υπό διαμόρφωση)

    Στόχος:  Η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων (για παράδειγμα αλφαβητισμός, μαθηματικές δεξιότητες, ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες, διαπροσωπικές δεξιότητες, επιχειρηματικότητα), η οποία θα βοηθήσει τους νέους ηλικίας 15-29 ετών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.  Πρόσθετα, η αναβάθμιση των υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα προκύψουν σε δυναμικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η πράσινη και γαλάζια οικονομία και θα τους προετοιμάσει κατάλληλα για τη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, ιδιαίτερα αυτή που σχετίζεται με την ψηφιακή μετάβαση.  Τα άτομα αυτά θα εντοπίζονται, ενημερώνονται και καθοδηγούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ).  Μετά από την εξατομικευμένη υποστήριξη του κάθε ατόμου ώστε να εντοπίζονται οι ανάγκες του, το άτομο θα ενημερώνεται για τα διαθέσιμα προγράμματα κατάρτισης στα οποία κρίνεται χρήσιμη η συμμετοχή του.  Σημειώνεται ότι, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα δεν θα επωμίζονται οποιοδήποτε κόστος.

    Προϋπολογιζόμενο κόστος και συμμετοχές για το έτος 2024:  €1.266.270 για 700 συμμετοχές

  2. Τέλος, η ΑνΑΔ λειτουργεί το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ).  Σκοπός του ΣΕΠ είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης και πιστοποίησης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ατόμου στη βάση ενός Προτύπου Επαγγελματικού Προσόντος (ΠΕΠ) σε συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ή/και συνθήκες προσομοίωσης.  Το ΣΕΠ έχει υιοθετήσει τους περιγραφικούς δείκτες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Κύπρου (CyQF).  Μέσω του ΣΕΠ, παρέχεται η δυνατότητα (και) στους νέους να πιστοποιήσουν -χωρίς να επωμίζονται οποιοδήποτε κόστος- τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητές τους.

  1. Μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη για δικαίωμα ψήφου
  2. Αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων  

Πρόκειται για δύο θέματα για τα οποία έχει υπάρξει σχετική διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Υπουργείο, στη βάση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά τροποποιητικά νομοσχέδια μετά τις Εκλογές του 2024 για ψήφιση τους σε Νόμο. Στην περίπτωση που ψηφιστούν οι σχετικές τροποποιήσεις, τα δύο υπό συζήτηση νέα  μέτρα θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές που είναι οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026.

  1. Σχέδια Προσιτής Στέγης  

(Η ακόλουθη πληροφόρηση λήφθηκε από λειτουργό της διεύθυνσης πολιτικής, ευρωπαϊκών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών)

H πολιτική που περιλαμβάνει μέτρα/σχέδια για Προσιτή Κατοικία, καθότι και τα υπόλοιπα υφιστάμενα σχέδια πολιτικές, καλύπτουν μεταξύ άλλων και νεαρούς και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται το τρέχον έτος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι,  τόσο η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας όσο και η ενοικίαση, ειδικότερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί πρόβλημα, έθεσε ως στόχο τη παραχώρηση κινήτρων και προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων που αποσκοπούν, κυρίως, στη αύξηση του οικιστικού αποθέματος και στη διάθεση κατοικιών με μειωμένο ύψος ενοικίου/κόστος, αλλά και στην ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών.

Α. Η γενικότερη ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή εξαγγέλθηκε εντός Οκτωβρίου 2023,  περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο:
α) την εισαγωγή μέτρων και σχεδίων για άμβλυνση του προβλήματος δυσκολίας εξεύρεσης προσιτής στέγης, το οποίο απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και πολύ περισσότερο τους νέους του τόπου, ως η αναφορά πιο πάνω
β) την συνέχιση της υλοποίησης και ενίσχυση των σχεδίων εκτοπισθέντων Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) και
γ) την ενίσχυση των υφιστάμενων στεγαστικών σχεδίων τα οποία στοχεύουν στην αναζωογόνηση ορεινών, μειονεκτικών, απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, περιοχών της υπαίθρου και της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας.
Για την υλοποίηση των πιο πάνω στεγαστικών μέτρων έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024 δαπάνη ύψους €117εκ συνολικά, εκ των οποίων €40 εκ. για τα σχέδια/μετρα (α) και (γ) πιο πάνω και €77 εκ. για την προσφυγική στεγαστική πολιτική (β) πιο πάνω. To 2023 είχαν προυπολογισθεί, για τη στεγαστική πολιτική, συνολικά περί τα €95εκ.

Β. Στα νέα σχέδια για προσιτή στέγαση που τίθενται εντός του προσεχούς διαστήματος,

  • σε εφαρμογή, περιλαμβάνεται το «ανακαινίζω και ενοικιάζω» το οποίο αποσκοπεί στην ένταξη κενών/αδρανών οικιστικών μονάδων στην αγορά προσιτού ενοικίου, σε αστικές και περιαστικές περιοχές, με παραχώρηση επιδότησης προς τους ιδιοκτήτες για την ανακαίνιση/αναβάθμισή τους και στη συνέχεια διάθεσή τους με προσιτό ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε δικαιούχους ενοικιαστές. Το σχέδιο συνδυάζεται και με ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, ως κίνητρο για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για παραγωγή προσιτής στέγης.
  • Πρόσθετα, έχουν αναθεωρηθεί εντός Δεκεμβρίου 2023 τα πολεοδομικά κίνητρα για παραγωγή προσιτής στέγης, αποσκοπώντας στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραγωγή προσιτής στέγης, άμεσα, μέσω ανέγερσης και πώλησης μονάδων ή έμμεσα μέσω καταβολής χρηματικού αντισταθμίσματος το οποίο θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή προσιτής στέγης.  Επίσης, το ίδιο διάστημα τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο «Built to rent , το οποίο αφορά στο σχεδιασμό, κατασκευή και ενοικίαση αριθμού οικιστικών μονάδων με αξιοποίηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45%, με δέσμευση για διάθεση αριθμού μονάδων της ανάπτυξης από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή προς ενοικίαση, κατά μέρος σε ενοίκιο ελεύθερης αγοράς και κατά μέρος σε προσιτό ενοίκιο. Το σχέδιο συνδυάζεται και με ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, ως κίνητρο για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για παραγωγή προσιτής στέγης.
  • Άλλο σχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, για περίοδο 2 ετών, αφορά στη παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής βοήθειας σε νεαρά ζευγάρια ή/και νέους μέχρι 41 ετών, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους ικανότητας και της δυνατότητας πρόσβασής τους σε στέγη, στα αστικά κέντρα/δημαρχούμενες περιοχές.
  • Ακόμη, έχει εκπονηθεί αναθεωρημένο σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ένα σχέδιο πενταετίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα.
  • Επιπρόσθετα, δρομολογείται σύναψη συμφωνίας για κρατική χρηματοδότηση προς τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης προκειμένου να παράξει μονάδες σε συγκεκριμένο Δήμο ο οποίος αντιμετωπίζει στεγαστικό θέμα, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο.

Γ. Σε ότι αφορά στη προσφυγική στεγαστική πολιτική,

  • το Σχέδιο «ΚτίΖΩ», αποσκοπεί στη διαχείριση του ζητήματος στατικής/ αντισεισμικής επάρκειας 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών των Κυβερνητικών Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων (αναδόμηση και επιδιόρθωση πολυκατοικιών), με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 10 έτη και με υλοποίηση σε τρεις φάσεις και συνολικό προϋπολογισμό €130 εκ..
  • Παράλληλα, συνεχίζουν να υλοποιούνται τα Στεγαστικά Σχέδια εκτοπισθέντων που αφορούν στην αγορά, ανέγερση και επιδιόρθωση κατοικίας, της ΥΜΑΠΕ και το σχέδιο επιδότησης ενοικίου που εφαρμόζει επίσης η ΥΜΑΠΕ. Τα δύο αυτά σχέδια (απόκτησης κατοικίας και επιδότησης ενοικίου) καλύπτουν και νεαρούς και, ειδικότερα, το σχέδιο επιδότησης ενοικίου καλύπτει και φοιτητές.  Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα με αύξηση ύψους 15% στα ποσά επιδότησης ενοικίου στις υφιστάμενες κατηγορίες δικαιούχων.

Δ. Τέλος το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση των σχεδίων για παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση, σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προκλήσεις, όπως ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές της υπαίθρου. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω σχέδια έληξαν 31.12.2023 και τώρα επαναξιολογούνται, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αιτήματα που έχουν ληφθεί από πολίτες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επαναπροκηρυχθούν, βελτιωμένα, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος.  Στα εν λόγω σχέδια παρέχεται η δυνατότητα και σε νεαρούς να αποκτήσουν κατοικία στις περιοχές στόχου, στους οποίους μάλιστα δίνεται αυξημένη οικονομική ενίσχυση σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, ως πρόσθετο κίνητρο.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί μέτρα/σχέδια και δράσεις σκοπεύοντας μέσα από αυτά να δοθεί διέξοδο και να ανακουφιστούν ομάδες πληθυσμών της Κύπρου αλλά και να επιτευχθούν και άλλοι κοινωνικοί και δημογραφικοί στόχοι. Σίγουρα με τα τα πιο πάνω δεν πρόκειται να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης, καθότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό.  Η προσπάθεια παραμένει συνεχής και στοχευμένη.

  1. Άλλες δράσεις ή πολιτικές

Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027- δράσεις υπό σχεδιασμό ή και υλοποίηση οι οποίες πιθανώς να σας αφορούν,

  • Στήριξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Κοφίνου-AMIF/S02/2024/2 (Δράση που τώρα ξεκινά να υλοποιείται με Δικαιούχο την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου)
  • Μαθαίνω ελληνικά στο Δημοτικό- AMIF/S02/2024/3 (Δράση υπό σχεδιασμό με ΥΠΑΝ) Αφορά παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους και ανάπτυξη κατάλληλης διδακτικής ύλης για ΥΤΧ
  • Πρόγραμμα ένταξης θυμάτων εμπορίας προσώπων στην κοινότητα -AMIF/S02/2024/4 (Δράση που τώρα ξεκινά να υλοποιείται με Δικαιούχο τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας)
  • Εξέταση προσδιορισμού ηλικίας αιτούντων διεθνούς προστασίας-AMIF/S01/2024/7 (Δράση που τώρα ξεκινά να υλοποιείται με Δικαιούχο τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπ. Υγείας)
  • Υπό σχεδιασμό Ειδικές δράσεις του Ταμείου για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών φιλοξενίας σε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες διεθνούς προστασίας ή και σχεδόν ανήλικους (Αυτή τη στιγμή δικαιούχος οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας)

1. Αναβάθμιση και βελτίωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, διασύνδεση με το πρωινό σχολείο και επέκταση του αριθμού σε παγκύπρια βάση

Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 λειτούργησαν 12 νέα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία (ΠΟΣ) στη Δημοτική Εκπαίδευση. Έτσι, ο αριθμός των ΠΟΣ ανήλθε στα 228 (142 Δημοτικά Σχολεία, 78 Νηπιαγωγεία και 8 Ειδικά Σχολεία). Αυξήθηκε, επίσης, και ο αριθμός των μαθητών/ριών που φοιτούν στα ΠΟΣ, ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 9000. Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) είναι να ικανοποιήσει σταδιακά όλα τα αιτήματα των Συνδέσμων Γονέων για ένταξη στον θεσμό, αυξάνοντας περαιτέρω τον αριθμό των ολοήμερων σχολείων. Eπιπρόσθετα, το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ΠΟΣ έχει διαφοροποιηθεί, στο πλαίσιο της κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών και της παιδαγωγικής αναβάθμισης των υποστηρικτών προγραμμάτων του ΥΠΑΝ. Στη Μέση Εκπαίδευση εφαρμόζεται πιλοτικά ο θεσμός, με επέκταση του σε πέντε σχολεία διαθεματικής και διεπιστημονικής μάθησης παγκύπρια. Επιπρόσθετα, εκπονείται ο σχεδιασμός ολιστικής αναβάθμισης του θεσμού, που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τόσο του Αναλυτικού Προγράμματος για τα μαθήματα και τις δράσεις των ολοήμερων σχολείων όσο και του ωρολόγιου προγράμματος, την αξιολόγηση μαθημάτων και εκπαιδευτικών, την εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων, τη διασύνδεση με το πρωινό σχολείο και την περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τον Μάιο του 2024 θα υποβληθεί συγκεκριμένη εισήγηση για την αναβάθμιση του θεσμού τόσο στη Δημοτική Εκπαίδευση όσο και στη Μέση Εκπαίδευση.

2. Αναθεώρηση Αναλυτικών Προγραμμάτων, επικαιροποίηση και μείωση της ύλης

Στοχεύοντας στην «καρδιά» του εκπαιδευτικού συστήματος, άρχισε ήδη η διαδικασία αναθεώρησης-επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να  ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024. Προτεραιότητες της διαδικασίας αποτελούν ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου των μαθημάτων, η αφαίρεση περιττής ύλης και η οριζόντια προώθηση των οκτώ βασικών σύγχρονων ικανοτήτων, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2018 (γραμματισμός, μαθηματική ικανότητα, πολυγλωσσία, ψηφιακή ικανότητα, προσωπική, κοινωνική ικανότητα και μεταγνωστικές ικανότητες, ικανότητες που σχετίζονται με την ενεργό πολιτότητα, επιχειρηματικότητα και πολιτιστική συνείδηση και έκφραση). Κατά τη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται οι Ομάδες Εργασίας Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΥΠΑΝ (με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, επιθεωρητών, ακαδημαϊκών κ.ά.), αναμένεται να αξιοποιηθεί υλικό από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδας όπως και αποδεσμευμένο υλικό αποτελεσμάτων διεθνών ερευνών.

3. Ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διάλογος για την αναβάθμιση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Έμφαση δίνεται στη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, στη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και στη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Εντός του 2024, θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικά νομοσχέδια, μετά από διαβούλευση με όλους τους εταίρους.

4. Αξιολόγηση και βελτίωση της Ειδικής Εκπαίδευσης με στόχο την Ενιαία Εκπαίδευση και τη μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο

Η βελτίωση της Ειδικής Εκπαίδευσης και η μετάβαση στο ενιαίο σχολείο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του ΥΠΑΝ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε, τον Οκτώβριο του 2023, τον διάλογο με όλους τους φορείς, για τον εξορθολογισμό και αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο τη μετάβαση στην ενιαία/ συμπεριληπτική εκπαίδευση. Ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους έχει ολοκληρωθεί και αριθμός φορέων έχουν καταθέσει γραπτώς τις απόψεις τους. Στο πλαίσιο του διαλόγου έχουν συζητηθεί θέματα που αφορούν στην πορεία των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αξιολόγηση των αναγκών του κάθε παιδιού, στις εύλογες προσαρμογές, στην αναγκαιότητα περαιτέρω επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, στη διαδικασία πρόσληψης και τα προσόντα των σχολικών βοηθών/συνοδών, στην αποτελεσματική συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία/ υφυπουργεία και υπηρεσίες κ.ά. Στόχος είναι η καταγραφή και κωδικοποίηση πρακτικών μέτρων βελτίωσης τα οποία, σε πρώτη φάση, θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο του 2024.

5. Βελτίωση και αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, διασύνδεση προγραμμάτων με την αγορά εργασίας

Προωθείται η διασύνδεση των προγραμμάτων της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  καθώς και των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο και το εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων. Εντός του 2024, θα επιδιωχθεί η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών, ώστε η Τεχνική Εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας.

  1. Έργο Youth FIRST – Supporting Mental Health Resilience among Youth in Cyprus

Τεχνική Υποστήριξη μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG REFORM) με παροχή χρηματοδότησης ύψους €500,000. Το Έργο έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024, έχει διάρκεια 26 μήνες και υλοποιείτε σε συνεργασία με την UNICEF.  Η Τεχνική Υποστήριξη παρέχεται στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας των νέων (15-24) στην Κύπρο, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των βασικών αναγκών και πραγματικοτήτων τους και την υποστήριξή τους ώστε να γίνουν ενεργοί εταίροι στην προώθηση της  ψυχικής υγείας. Γενικός στόχος του Έργου είναι η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στην ενίσχυση της Ψυχικής  Ανθεκτικότητας του Νεανικού Πληθυσμού και εμπλοκή των Νέων  στο σχεδιασμό και την υλοποίηση  προγραμμάτων  προαγωγής  της Ψυχικής Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος του διακρατικού σχεδίου Τεχνικής Υποστήριξης (Multi-Country)  : Youth First-Supporting mental health and care for the wellbeing of vulnerable children and young people  στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει μαζί με την Ανδαλουσία (Ισπανία), την Ιταλία και τη Σλοβενία.  Όλα τα έργα έχουν ως κοινό στόχο τη βελτίωση της παροχής ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά και νέους.

  1. Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προωθούν την ανάπτυξη της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία. Στο παρόν στάδιο οι εργασίες της Επιτροπής που έχει οριστεί για τη δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής εστιάζουν στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και ακολούθως θα προωθηθεί η καταγραφή των προτεινόμενων Δράσεων, ενώ η Εθνική Στρατηγική αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, 2024.

Μέσω της δημιουργίας της Εθνικής Στρατηγικής δίνεται η ευκαιρία στο κράτος, την πολιτεία, την κοινωνία, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες με ψυχικές ασθένειες να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προωθήσουν από κοινού δράσεις που θα διασφαλίζουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους και με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας.

Στην εν λόγω Στρατηγική, αναμένεται να  ενταχθούν προς υλοποίηση δράσεις που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση και αφορούν όλες τις πληθυσμιακές ομάδες σε όλο το ηλικιακό φάσμα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού.  Συγκεκριμένα θα περιληφθούν Δράσεις που στοχεύουν στην Πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας του πληθυσμού για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες σε όλο το φάσμα των ηλικιών στο Οικογενειακό περιβάλλον, στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, στον στρατό, στον εργασιακό χώρο, στην τρίτη ηλικία και στον τομέα των εξαρτήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης προωθούνται Δράσεις για ανάπτυξη ή/ και αναβάθμιση προγραμμάτων και δομών που αφορούν την εργασιακή και κοινοτική επανένταξη των ατόμων με παθήσεις ψυχικής υγείας ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, όπως και θέματα στέγασης, κοινωνικής προστασίας, εκπαίδευσης και απασχόλησης ώστε να συμπεριλαμβάνουν και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις σχετικές νομοθεσίες.

Επιπλέον στην Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνονται και Δράσεις που στοχεύουν στη συστηματική και προγραμματισμένη ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού σε θέματα προαγωγής της ψυχικής υγείας, πρόληψης των ψυχικών ασθενειών αλλά και Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στα προβλήματα και τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών, μέσα από την καταπολέμηση της προκατάληψης και του στίγματος.

  1. Διακρατικό πρόγραμμα Joint Action ImpleMENTAL

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα Joint Action ImpleMENTAL, το οποίο υποστηρίζει την αναβάθμιση και αναθεώρηση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας, ενώ μέσω της ανταλλαγής εμπειριών προωθείται η βελτίωση των υπηρεσιών, των πολιτικών και του συστήματος υγείας, προσαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές, που εφάρμοσαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην κυπριακή πραγματικότητα, με συστηματική υποστήριξη για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία για σχεδιασμό και δόμηση νέων δράσεων για εφαρμογή νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών προς τους πολίτες ενδυναμώνοντας την ψυχική τους υγεία και μαζί με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

  1. Πολυθεματκά Κέντρα για τους νέους

Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών βρίσκεται στη διαδικασία διενέργειας μελέτης για τον σχεδιασμό Πολυθεματικών Κέντρων για τους νέους, τα οποία θα παρέχουν συμβουλευτική, καθοδήγηση και ενημέρωση σχετικά με την υγεία τους.  Τα Πολυθεματικά Κέντρα Νέων θεωρούνται σημαντικά καθώς αναμένεται ότι θα ανταποκριθούν στις μοναδικές ανάγκες των νέων σε ένα φάσμα θεμάτων που καλύπτουν τη φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική τους υγεία καθώς και πληθώρα κινδύνων που απειλούν την υγείας τους. Για την προστασία και την πρόληψη όλων αυτών των κινδύνων, οι έφηβοι/νέοι χρειάζονται πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης για την ηλικία τους ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στη σεξουαλικότητα, ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, υπηρεσίες υγείας που είναι αποδεκτές, ισότιμες, κατάλληλες και αποτελεσματικές, και ασφαλείς και υποστηρικτικά περιβάλλοντα. Χρειάζονται επίσης ευκαιρίες να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τη βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας τους.

  1. Νομοθεσία για Άτομα με Αναπηρίες

Οι νέοι με αναπηρίες έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιδιώκει να εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρίες, γι΄ αυτό και βρίσκεται σε διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες για μια μεταρρύθμιση και μια νέα νομοθεσία, που θα εισαγάγει νέες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου και θα επεκτείνει και αυξήσει την υποστήριξη των παιδιών, νέων και ενηλίκων με αναπηρίες.

Παράλληλα, στον τομέα της ένταξης στην απασχόληση, νέες ευκαιρίες επιδιώκονται να δημιουργηθούν μέσω της πρόσβασης σε νέα προγράμματα κατάρτισης και σε υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής που θα οδηγήσουν τους νέους με αναπηρίες στην ίδρυση της δικής τους κοινωνικής επιχείρησης ή στην ένταξη τους ως εργαζομένων σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

  1. Εκσυχρονισμός διαδικασιών υιοθεσίας

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας) βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης του Νομοσχεδίου για την Υιοθεσία. Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία στη βάση σημερινών εξελίξεων και καλών πρακτικών στον τομέα της υιοθεσίας με επίκεντρο τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού. Για παράδειγμα, καταγράφονται πιο ξεκάθαρα οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης της καταλληλότητας υποψήφιων υιοθετούντων γονέων, η συνέχιση παροχής υπηρεσιών μετά τη υιοθεσία κ.α.

  1. Εκσυγχρονισμός διαδικασιών αναδοχής παιδιών

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας), αναγνωρίζοντας τη σημασία και ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη μεταχείριση παιδιών, αφού τεθούν υπό τη γονική μέριμνα, επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχουν ολοκληρώσει την ετοιμασία του Νομοσχεδίου περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του 2024

Με το υπό αναφορά νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, όλες οι μορφές εναλλακτικής φροντίδας προς το παιδί που απομακρύνεται από τους βιολογικούς του γονείς βάσει δικαστικού διατάγματος ή συγκατάθεσης γονέων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το παιδί, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έγκρισης ανάδοχων γονέων, οι υποχρεώσεις και η εποπτεία τους. 

  1. Οποιεσδήποτε άλλες δράσεις ή πολιτικές

(α) Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (μέχρι 18 ετών)

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με βάση τον περί Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών Νόμο του 1996 έως 2011 και τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις 157/97 και 144/2011, επιθεωρούν και εγκρίνουν τη λειτουργία Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, τα οποία παρέχουν φροντίδα, προστασία, απασχόληση και αγωγή σε παιδιά ηλικίας μέχρι 18 χρονών, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σήμερα λειτουργούν Παγκύπρια 125 εγκεκριμένα προγράμματα προστασίας και απασχόλησης παιδιών, όπου μέσω τακτικών επιθεωρήσεων διασφαλίζονται τα κατώτατα επίπεδα λειτουργίας των προσφερόμενων υπηρεσιών με βάση τις πρόνοιες της ισχύουσας Νομοθεσίας και των σχετικών Κανονισμών.

Με σκοπό τη βελτίωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, για διασφάλιση της καλύτερης προστασίας, ασφάλειας και φροντίδας των εξυπηρετούμενων παιδιών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 18/10/2022 (αρ. απόφασης 93.815), ανατέθηκε στην Επίτροπο Νομοθεσίας η ετοιμασία αναθεωρημένου Νομοσχεδίου και Κανονισμών για την Παιδική Προστασία και Φροντίδα που θα διέπει τη λειτουργία βρεφικών και παιδικών σταθμών, κατ’ οίκον φροντιστών παιδιών, ιδιωτικών παιδιών στεγών και κέντρων προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

(β) Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια, τις προσπάθειες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2023, συνολικά 276 προγράμματα έλαβαν οικονομική ενίσχυση με στόχο την κάλυψη μέρους των δαπανών λειτουργίας τους καθώς και άλλων αναγκών, με συνολικό ποσό πέραν των €17.6 εκατομμυρίων.

Τα προγράμματα αυτά έδωσαν λύσεις σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων, στην φροντίδα και απασχόληση παιδιών δίνοντας ευκαιρίες εργοδότησης στους γονείς τους, έδωσαν Στέγη σε άτομα με αναπηρίες, φιλοξένησαν ασυνόδευτους ανήλικους, προστάτευσαν οικογένειες στις οποίες παρουσιάστηκαν κρούσματα βίας και πολλά άλλα. Από το συνολικό προαναφερόμενο ποσό των €17.6 εκατομμυρίων, πέραν των 3.5 εκατομμυρίων δόθηκε για κάλυψη προγραμμάτων για ανήλικα (Βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί, Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με Αναπηρίες). Επιπρόσθετα ποσό ύψους 3.5 εκ. δόθηκε το 2023 στα πλαίσια αυτά, για τη λειτουργία προγραμμάτων για την φροντίδα ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ

Η έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού Νέων αφορά στη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την παροχή στους πολίτες πρόσβασης και συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή της χώρας, καθώς και την προώθηση της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης του κοινού επί θεμάτων πολιτισμού.

Η έκδοση της κάρτας αυτής, δίνει την ευκαιρία στους νέους να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός), κάτι το οποίο είχαν στερηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία στηρίζει έμμεσα την καλλιτεχνική δημιουργία και τον καλλιτεχνικό τομέα γενικότερα.

Η Κάρτα Πολιτισμού Νέων αφορά σε προπληρωμένη κάρτα με ποσό ύψους €220 (€200 ευρώ καταβολή από την Κυπριακή Δημοκρατία και €20 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν στη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Οι δράσεις που αφορούν στο εν λόγω μέτρο είναι:  Συναυλίες, Θεατρικές παραγωγές, Παραστάσεις χορού, Εικαστικές και άλλες εκθέσεις, Κινηματογραφικές προβολές, Φεστιβάλ Τεχνών, επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.

Δικαιούχοι είναι 18χρονοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσοι 18χρονοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού προγραμματίζονται οι πιο κάτω δράσεις:

Κινηματογράφος:

Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες» με προβολές για παιδιά και νέους και εργαστήρια τον Απρίλιο κάθε έτους

-Ειδικά εργαστήρια παραγωγής ταινιών κινουμένου σχεδίου και προβολές  ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινουμένου Σχεδίου «Αnimafest»

-Συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ για ανάπτυξη προγραμμάτων κινηματογράφου- παραγωγής ταινιών μικρού μήκους

-Συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού και Αρχαιολογικού κινηματογράφου και το πρόγραμμα ΣυνΕκπαίδευση με προγράμματα κινηματογράφου στην επαρχία

-Έναρξη συνεργασίας με τη Τεχνική Εκπαίδευση για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε επαγγέλματα του κινηματογράφου

Eικαστικά:

Προγράμματα  Μουσειακής αγωγής σε εβδομαδιαία βάση στην Κρατική Πινακοθήκη Μajestic

Δράσεις για την πολιτιστική παιδεία:

Α. Με σκοπό την πολιτισμική συνείδηση και έκφραση ως εγκάρσια δεξιότητα δια βίου μάθησης σχεδιάστηκε και θα αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο  του 2024 το πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού-Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά  έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό τους παλαιότερο και σύγχρονο για να αποτελέσει η πολιτιστική παιδεία μέρος της διαδικασία διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά και οι νέοι επισκέπτονται χώρους πολιτισμού, έρχονται σε επαφή τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του και εκφράζουν μέσα από τις τέχνες απόψεις και συναισθήματα αναφορικά με το πως υπάρχουν και συνυπάρχουν, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα τους. Στόχος να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα μέσα από τις τέχνες. Δημιουργοί από διάφορες τέχνες, ως πρεσβευτές πολιτισμού, συνεργάζονται με σχολεία και υλοποιούν σχέδια δράσης τα οποία επικοινωνούν με την ευρύτερη κοινότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η  Λογοτεχνία, το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, η Μουσική, ο Χορός, οι Εικαστικές Τέχνες και η Άυλη Πολιτιστική μας Κληρονομιά να εισάγουν τα παιδιά και τους νέους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συνύπαρξης με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Β.  Υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσίας διαδρομές σε Βιβλιοθήκες» με στόχο να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες  ανοιχτές και φιλόξενες που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία με την υλοποίηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας  και δημιουργικής έκφρασης. Αυτό συντείνει στο να ενδυναμωθούν οι αναγνώστες/αναγνώστριες για να μπορούν να επιλέγουν, να εκφράζουν άποψη, να έχουν φωνή, να αποκτήσουν κοινωνική φαντασία και να αναπτύξουν κοινωνική δράση. Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στον ρόλο των βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και έρευνας, καθώς και στην ανοιχτή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά σε 7 δημοτικές-κοινοτικές  βιβλιοθήκες οι οποίες συνεργάζονται με άλλες τόσες σχολικές.

  1. Έργα για ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Επιχειρήσεων 

Διεξαγωγή μελέτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί. Αποστολή του Οργανισμού θα είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, και αυτοεργοδοτούμενους, σε τομείς όπου εντοπίζονται χρηματοδοτικά κενά στην αγορά.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες αφού αναμένεται ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, ιδιαίτερα σε σχέση με την απαίτηση για παροχή εξασφαλίσεων και την καταβολή εκ των προτέρων ιδίας συνεισφοράς, εφόσον οι ΜμΕ πληρούν τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Οδικός Χάρτης για τη σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού αναμένεται να υποβληθεί στο Υπ. Συμβούλιο για έγκριση αρχές Απριλίου 2024 και η σύσταση του Οργανισμού να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου 

Το Ταμείο αυτό θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται στην κυπριακή αγορά λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου των εταιρειών αυτών.

Το μέγεθος του Ταμείου ανέρχεται στα €37,5εκ. και θα περιλαμβάνει δύο Τμήματα. Το Τμήμα Επιτάχυνσης θα παρέχει αρχική χρηματοδότηση σε αναδυόμενους επιχειρηματίες για έρευνα, αξιολόγηση και ανάπτυξη αρχικής ιδέας, και το Τμήμα Επιχειρηματικών Κεφαλαίων θα παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση σε επιτυχόντες του Τμήματος Επιτάχυνσης, καθώς και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες.  Η λειτουργία του Ταμείου αναμένεται να αρχίσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

  1. Παρουσιάσεις σε μαθητές Λυκείου σε θέματα που εμπίπτουν του Τμήματος Τελωνείων: 
  • Εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και μεταξύ Κρατών Μελών
  • Διέλευση Πράσινης Γραμμής
  • Λαθρεμπόριο με έμφαση στα καπνικά προϊόντα, ναρκωτικά, απομιμήσεις και πολιτιστικά αγαθά
  • Οπτικοακουστικό υλικό από κατασχέσεις του Τμήματος
  • Συνεισφορά του Τμήματος στην οικονομία και στην κοινωνία μέσα από την Αποστολή και τις Δράσεις του

Πρώτιστος σκοπός του ΟΝΕΚ είναι η δημιουργική συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα νεολαίας, εστιασμένων στις σύγχρονες προκλήσεις και με το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο στους νέους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του τμήματος πολιτικής του ΟΝΕΚ για να μάθετε περισσότερα